Децата четат с издателство „Точица“ на панаира на книгата

Децата четат с издателство „Точица“ на панаира на книгата

Сподели

Четири нови заглавия представя издателство „Точица“ по време на Пролетния панаир на книгата.

На 1 юни ще бъде представянето на „Писма до всеки и до всички“ в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца.

Шатрата на издателството е номер 32 и посреща читатели до 4 юни, включително. Там и е току-що излязлата от печат най-нова книга на германския автор и илюстратор Себастиан Мешенмозер –

„Господин Катеричко знае пътя към щастието“.

Българските читатели вече познават неговата работа от друга книга на „Точица“, която излезе през последните месеци: „Гордън и Тапира“. А „Господин Катеричко знае пътя към щастието“ се появява буквално съвсем навреме:

„Пролет е. И таралежът е зърнал отдалеч очарователна таралежка. А после е избягал! Добре че има приятел като господин Катеричко с неговите геройски опити да му помогне да се покрие с чест и слава.“

Както подсказва заглавието,

„Писма до всеки и до всички“ от Тон Телехен е книга от писма – старомодни писма на хартия, поставени в плик.

Премиерата ѝ ще е в рамките на Международния литературен фестивал за деца от 11:00 часа на 1 юни, на откритата сцена пред НДК.

Ако мислите, че писмата са обикновени, грешите. Нали става въпрос за вселената на Телехен, в която всеки обитател на гората има свой неподражаем характер, също като в „Мечо Пух“ или други любими детски класики.

В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат. Това обаче е книга за опитът да стигнем до другите, да общуваме с тях.

Животните от историите на Тон Телехен пишат едно до друго, до масата, до самото писмо, до слънцето… Така разбираме, че общуването е едно от най-творческите неща, с които можем да се заемем. Затова на 1 юни, заедно със Зорница Христова, децата са поканени да създадат свои неповторими писма.

Преди броени дни излезе и още едно попълнение в поредицата „Философски закуски“ от Мишел Пюеш и Брижит Лабе, с илюстрациите на Жак Азам:

„Войната и мирът“.

Във „Философски закуски“ авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях. Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси.

Защо изобщо има войни?

Има ли друго право освен правото на силния?

Как се решават тези проблеми между хората?

А между държавите?

Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега?

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?“, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?“, „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?“, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?“, „На какво може да ни научи провалът?“ и „Как да разберем какви сме всъщност?“. И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола“.

През май беше и премиерата на втората книга от поредицата, която представя експозициите на различни софийски музеи и галерии:

„Още един ден в музея“.

Двете книги са замислени като детския пътеводител в света на предметите и техните истории са разказани под формата на комикс. Автори са Тодор Петев и Зорница Христова, илюстрациите са на Сияна Захариева.

В „Още един ден в музея“ ще видим как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не; ще разговаряме с праисторически животни, ще попътуваме из Африка и българските фолклорни области, ще разберем как се става хаджия, ще поговорим с героите на Златю Бояджиев и ще си посветим с фенера на Ярослав Вешин… а най-накрая ще си направим свой собствен музей!

Вече има и страхотни стикери с герои от книгата, които ще са достъпни на Пролетния панаир на книгата.

Четете още:

„Времеубежище“ свърши в първия ден на панаира, хората се записват за копия

14 000 заглавия очакват своите читатели на Пролетния панаир на книгата

„Времеубежищата на духа“: топ 5 на съвременните български писатели

Актуално

Избрано за вас