Селин Дион пиела по 90 мг валиум преди концерт

Снимка: DENISE TRUSCELLO

Селин Дион пиела по 90 мг валиум преди концерт

Снимка: DENISE TRUSCELLO
Сподели

След като в продължение на 17 години се бори с недиагностицирани симптоми на Синдрома на скованото лице (ССЛ), Селин Дион поглежда назад към „пътуването си към здравето“.

В интервю за най-новия брой на списание PEOPLE 56-годишната музикална суперзвезда разказва за прогресиращите симптоми, които започват да се проявяват в средата на 2000 г. Те включват

мускулни спазми, затруднено дишане

(както и пеене). В най-тежките „кризисни“ тялото ѝ изцяло блокира и ѝ причинява непоносима болка.

Първият път, когато усеща спазъм преди почти 20 години, е в Германия по време на турне.

„Закусвах и изведнъж започнах да усещам спазъм. Вокалните ми упражнения го влошиха“, спомня си Дион. Тя дава на феновете си подробен поглед върху борбата си със ССЛ в емоционалния нов документален филм.

Снимка: DENISE TRUSCELLO/GETTY

Певицата изпробва различни средства – от парни душове до лекарства без рецепта. Посещава специалисти по уши, нос и гърло и офталмолози, но всичко това –  без резултат.

Тъй като симптомите ѝ се засилват, певицата на „My Heart Will Go On“ , е посъветвана да приема мускулни релаксанти като Валиум.

„Започнахме с два милиграма, за да видим дали ще помогнат, после 2,5, 3, 15 и 50“, казва тя.  Звездата отбелязва, че действието на лекарствата започнало да отслабва толкова бързо, че в един момент е взимала по 90 милиграма валиум, за да издържи представление.

„Това можеше да бъде фатално. Мислех си, че всичко ще бъде наред. Действаше за няколко дни, за няколко седмици, а след това вече не действаше. Не разбрах, че можех да си легна и да спра да дишам“, продължава разказа си.

Днес Дион твърди, че е

„много, много щастлива и късметлийка“,

че може да споделя наученото с другите.

Снимка: DENISE TRUSCELLO

След поставянето на диагнозата  през август 2022 г. Дион започва комбиниран план за лечение. В него влизат медикаменти, имунна терапия, вокална терапия и интензивна физическа рехабилитация пет дни в седмицата.

Д-р Аманда Пике, която е директор на програмата по автоимунна неврология в Университета на Колорадо, поставя диагнозата. По думите ѝ лечението на певицата е „работа на пълен работен ден“.

„Нямаме одобрени от FDA терапии за това заболяване. Въпреки че ги използваме, всичко е извън правилата“, обяснява тя.  Според статистиката двама на всеки 100 000 души се борят със ССЛ, който понастоящем няма лечение.

Актуално

Избрано за вас