Почина Стив Харли – фронтменът на рок групата Cockney Rebel

Снимка: Getty Images

Почина Стив Харли – фронтменът на рок групата Cockney Rebel

Снимка: Getty Images
Сподели

Стив Харли, фронтменът на британската рок група Cockney Rebel, почина на 73-годишна възраст. Най-известната му песен е Make Me Smile, която заема първо място в класациите през 1975 г.

До неотдавна музикантът продължаваше да прави турнета, но отмени дати, за да се лекува от рак. Семейството му съобщи, че Харли е „починал мирно у дома“, като добави: „Знаем, че той ще липсва отчаяно на хората по целия свят“.

Роденият в Лондон музикант живееше на границата между Есекс и Съфолк със съпругата си Дороти, от която имаше две деца – Керъл и Грета. Семейството му е било до него, когато е починал.

„Какъвто и да го познавате, сърцето му излъчваше само основни елементи. Страст, доброта, щедрост. И много повече – в изобилие“, пишат Дороти, Керъл и Грета в изявление.

Почит към музиканта отдадоха представители на цялата музикална индустрия. Певецът и автор на песни Майк Бат, който е работил с Харли по много песни, го описа като „скъп приятел“ и „прекрасен човек“.

„Какъв талант. Какъв характер“, написа той в X (Twitter), цитиран от BBC.

Дуетът работи заедно по песни, сред които Ballerina (Prima Donna), издадена през 1983 г., и благотворителния сингъл Whatever You Believe от 1988 г., в който към тях се присъединява вокалистът на Yes Джон Андерсън.

Харли е роден в Южен Лондон през 1951 г. и създава групата Cockney Rebel в началото на 70-те години.

Първоначално в нея влизат Харли, Жан-Пол Крокер, барабанистът Стюарт Елиът, басистът Пол Джефрис и китаристът Ник Джоунс. Дебютният им студиен албум The Human Menagerie е издаден през 1973 г.

Актуално

Избрано за вас