Петринел Гочев поставя „Салиери“ в Габровския театър

Снимка: ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово

Петринел Гочев поставя „Салиери“ в Габровския театър

Снимка: ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово
Сподели

Зрителите ще могат да гледат спектакъла „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев, по пиесата „Амадеус“ от Питър Шафър и през месец февруари в Габровския театър.

Ето какво съобщават от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово:

Ще посрещнем най-късия месец в годината с музикалния фон на нашето театрално бижу – „Салиери“ (реж. Петринел Гочев). На 4 февруари ще представим отново на наша сцена спектакълът, който през есента на 2022 г. си спечели още една Специална награда на журито от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница 2022 г. Не пропускайте виртуозното актьорско изпълнение на Димо Сава Димов.

Снимка: „Салиери“ на Петринел Гочев на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Спектакалът е създаден по пиесата „Амадеус“ от Питър Шафър в превод на Мария Змийчарова.  Прочитатът на Петринел Гочев е отличен с три награди от XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев през октомври 2021 г. И още, печели нагарада за „най-добър спектакъл“ и за „най-добра мъжка роля“ за актьора Димо Димов. Алтернативното жури на журналистите също отличава Димо Димов с наградата „най-добра мъжка роля“. Специално за представлението Димо Димов изпълнява произведението „Фантазия“ от Моцарт на живо в спектакъла.

„Салиери“ с музика на живо на сцената

Участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери и със специалното участие на пианистката Инес Симеонова. Тя изпълнява музиката в спектакъла на живо. Включени са откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“. Както и втората част от „ХХIII концерт за пиано“ и част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе изпълнениетои  на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери. Но музиката не приключва тук. В спектакъла са включени кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Художник и сценограф на представлението е Гергана Лазарова – Рънкъл, а фотограф е Росина Пенчева.

Водещ е героят на Салиери. Публиката става свидетел на неговата изповед, покаяние и спор с Твореца. Присъствието на Моцарт е частично разгледано и служи като фон на цялостния разказ на Салиери.

„Петринел Гочев не изследва общопознатото противоборство между величието на гения и завистта на посредствения музикант. Отива много по-далеч – в полето на моралното: собствената рефлексия на посредствения музикант Салиери. Но и този, който единствен има способността да оцени величината на гениалността на Амадеус.

Актуално

Избрано за вас