Световноизвестните Шарл Дютоа и Камий Тома свирят в София на 22 септември

Световноизвестните Шарл Дютоа и Камий Тома свирят в София на 22 септември

Сподели

Той е легенда в света на класиката, известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата, с брилянтния звук, който „вади“ от оркестрите и с изтънчената стилистика на неговите интерпретации. Номиниран е 10 пъти за наградата „Грами“, 2 пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. Той е маестро Шарл Дютоа.

Тя – харизматично артистична млада звезда на виолончелото, която покорява със своя оптимизъм, жизненост и радостното излъчване. Тя е единствената дама виолончелист в групата на Дойче Грамофон. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique(френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината“. През 2017 г. печели наградата „Ехо Класик“. Tя е Камий Тома.

Двамата се срещат в София на 22 септември в компанията на Софийската филхармония.

Шарл Дютоа / Фото кредит: Софийската филхармония

Шарл Дютоа от дебюта си като професионален диригент през

50-те години утвърждава репутацията си

на един от най-забележителните диригенти. Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира във Виенската щатсопер. Той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper в Берлин и мн.др.

От 1967 до 1977 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Берн. За 25 години от 1977 до 2002 г. е артистичен директор на Симфоничния оркестър на Монреал. Музикален директор е на Националния оркестър на Франция от 1991 до 2001 г. и на Симфоничния оркестър на NHK в Токио от 1998 до 2003 г. Той е главен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон от 2009 г. и дирижира Оркестъра на Филаделфия от 1980 г. Гост-диригент е на оркестрите в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис и други големи градове.

Дютоа е изявен интерпретатор на френска музика и е известен с

детайлната си работа по партитурата

Той завършва музикалното си образование в Консерваториите в Лозана и Женева.

Награден е с Почетен кавалер на Ордена на Канада и с рядко отличие Национален орден на Квебек. През 2014 г. е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. През 2017 г. получава златен медал на Кралското филхармонично общество.

Камий Тома / Фото кредит: Софийската филхармония

Младата френско-белгийска виолончелистка Камий Тома подписа през 2017 г. договор с „Deutsche Grammophon“ и вярва в силата на музиката да съединява хората. „Музиката има силата да разтвори сърцето и да вдъхновява“, казва тя. Нейният албум „Voice of Hope“, издаден през 2020 г., включва Концерта „Never Give Up“ на Фазил Сай, отговор на терористичните атаки, записан в партньорство с УНИЦЕФ.

Родена през 1988 г. в Париж, Тома започва своето музикално образование в Националната консерватория в Париж и продължава в Германия. Тя е наградена на много конкурси, като печели френската версия на наградите „Грами“ и е обявена за „Нов талант на годината“. През 2017 г. албумът ѝ „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“.

Тома сътрудничи с множество известни диригенти и европейски оркестри и свири на Страдивари „Фойерман“ от 1730 г., предоставен  ѝ от Музикалната фондация Nippon.

Актуално

Избрано за вас