„Травиата“ се връща в афиша на Софийската опера

„Травиата“ се връща в афиша на Софийската опера

Сподели

Най-интимната опера на Верди – „Травиата“, се връща в афиша на Софийската опера.

На пулта застава живеещият в Берлин млад диригент Боян Виденов, който за първи път ще дирижира спектакъл в Софийската опера. В ролята на Алфред Жермон гостува италианският тенор Валерио Борджони. Той дебютира в България през лятото на 2021 г. в ролята на Родриго от операта „Жената от езерото“ на Росини, съобщава „24 часа“. Жорж Жермон ще изпълни румънският баритон Йонуц Паску, гостувал като Риголето и Скарпия. Станислава Момекова ще бъде Виолета.

„Травиата“ е триактна опера от Джузепе Верди, с премиера на 6 март 1853 г. в театър „Ла Фениче“, Венеция. Либретото е на Франческо Мария Пиаве

по романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите“ от 1848 г.,

както и неговата театрална адаптация от 1852 г.

„След петдесет години никой не би си спомнял за моята „Дама с камелиите”, но Верди я обезсмърти“, казва по този повод самият Александър Дюма – син.

У нас „Травиата“ е представена още през 1891 г. от оперното отделение на „Сълза и смях“ и след това отново в София през 1910 г. , последвана от много други през следващите години.

Обичате оперното изкуство? То е само на един клик разстояние от вас с 7 arts.bg 

Настоящата постановка на операта е от 2013 г. на режисьора Пламен Карталов, художника Иван Савов и хореографията на Риолина Топалова. Тя възстановява легендарната „Травиата“ на Пламен Карталов от 1983 г. представена в Русенската опера. Тя

събуди интереса на зрители, критици и артисти не само с пищността си,

но и с опита от първото спонсорирано оперно заглавие.

„Вердиевият репертоар е златна мина за всеки оперен артист, а „Травиата” – перла в короната на всеки оперен театър“ казва Пламен Карталов.

Вече 170 години това е една от най-изпълняваните опери. Различни специализирани списания и уебсайтове я класират сред първите десет.

Гледаме „Палячи“ под купола на цирк „Балкански“

Актуално

Избрано за вас