Роботи „влизат в човешка кожа“, осигуряват медицински грижи

Снимка: caltech.edu

Роботи „влизат в човешка кожа“, осигуряват медицински грижи

Снимка: caltech.edu
Сподели

Учени разработват първата по рода си електронна кожа, която може да се разтяга и да осигури на роботите чувствителност при допир, подобна на тази на хората, съобщи електронното издание „Юрикалърт“.

Това ще даде нови възможности при изпълнение на задачи, изискващи голяма прецизност и контрол на силата. Новата електронна кожа е създадена от изследователи от Тексаския университет в Остин.

„Подобно на човешката кожа, която трябва да се

разтяга и огъва, за да се адаптира към нашите движения,

така е и с електронната кожа“, казва Наншу Лу от Катедрата по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Тя е ръководител на проекта. „Без значение колко се разтяга електронната кожа, реакцията при натиск не се променя и това е голямо постижение“.

Данни за откритието са публикувани в изданието Matter.

Според Лу разтегливата електронна кожа да бъде изключително

важен компонент за роботизирана ръка,

като се постигне същото ниво на мекота и чувствителност при допир като при човешката. Това ще има приложение в сферата на медицинските грижи. Роботите биха могли да

проверяват пулса на пациент, да почистват тялото

или да правят масаж, пише БТА.

Освен в медицината, роботите, които се грижат за хората, имат приложение и при бедствия. Те биха могли да търсят ранени и затрупани хора при земетресение или срутване на сграда. Те ще могат да полагат грижи на място, например да правят изкуствено дишане, отбелязва Лу.

Актуално

Избрано за вас