Един (не)обикновен концерт на Националния оркестър в Солун

Фото кредит: Виктория Вучева/Софийска филхармония

Един (не)обикновен концерт на Националния оркестър в Солун

Фото кредит: Виктория Вучева/Софийска филхармония
Сподели

Емоционалната гръцка публика награди с дълги овации и викове „Браво“ Софийските филхармоници за концерта им в Солун на 22 октомври.

Програмата, подготвена от маестро Найден Тодоров, включваше „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, „Валс“ от Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски (оркестрация на Равел) – съвместно изпълнение със Солунския държавен оркестър.

Още след първото произведение публиката демонстрира своя възторг от българските филхармоници. Те представиха шедьовъра на Веселин Стоянов в нетрадиционен прочит, демонстриращ всички добри страни на състава.

Маестро Найден Тодоров изгради „Валс“ на Равел с внимание към всеки детайл и защити замисъла на автора да превърне „салонната музика“ в метафора на срива на идеалите от епохата на романтизма.

Фото кредит: Виктория Вучева/Софийска филхармония

Очаквано „Картини от една изложба“, представени от двата оркестъра, предизвикаха взрив от аплодисменти. Софийската филхармония и Солунският симфоничен оркестър зазвучаха в пълен синхрон още на първата репетиция. Удоволствието от съвместната им работа се усещаше във всеки един миг на сцената. Десетте картини дадоха възможност на музикантите да разгърнат цялата си виртуозност.

Концертът е част от програмата „Солун-София: Балкански мост на културата“ и закри 58-то издание на фестивала „Димитриус“. Сред публиката бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и директора на Солунския държавен оркестър Симос Папанас.

Гръцките музиканти ще върнат визитата в София на 17 декември, когато заедно с Националния филхармоничен хор ще представят емблематичната Девета симфония на Бетовен, в концерт, посветен на рождения ден на композитора.

Актуално

Избрано за вас