Брайън Мей от Queen издава първия 3D атлас на астероид

Брайън Мей от Queen издава първия 3D атлас на астероид

Сподели

Китаристът на Queen и астрофизикът Брайън Мей е на път да издаде атлас с 3D снимки на близкия до Земята астероид Бенну. Той е базиран на изображения, събрани от космическия апарат OSIRIS-Rex на НАСА. Пробите от космическата скала са налични от октомври 2020 г.

Освен че свири на китара с една от най-известните рок групи в историята, Мей има и докторска степен по астрономия. Той е известен с големия си интерес към стереоскопичната фотография. Тя представлява фотография, която симулира способността на човешките очи да възприемат пространството в три измерения.

Това ще бъде първия по рода си 3D атлас на астероид

76-годишната рок легенда си сътрудничи по книгата с главния изследовател и планетарен учен Данте Лаурета. Той е част от OSIRIS-REx (съкращение от „Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer“).

„Мисията изискваше най-детайлното изследване на астериод в наши дни и резултатите вече са тук, плод на съвместните усилия на огромен екип от най-добрите учени и инженери – коментира Мей, цитиран от „Гардиън“. – Целта ни бе да представим изключителен портрет във формат, който би се разбрал и би допаднал както на учени, така и на обикновени хора.“

Публикуван от Лондонската стереоскопична компания на Мей, „Bennu 3-D: Anatomy of an Asteroid“ се описва като първия по рода си 3D атлас на астероид и има за цел да разкаже историята на завладяващата космическа скала на неспециализирана аудитория.

Фото кредит откриваща снимка: VICTORIA JONES/WPA POOL/GETTY

Актуално

Избрано за вас