Налегнала ви е пролетна умора? Имаме решение!

Снимка: Pixabay

Налегнала ви е пролетна умора? Имаме решение!

Снимка: Pixabay
Сподели

Kакво е пролетната умора – реално състояние на духа или извинение за мързеливците? Истината е, че пролетната умора наистина същестува и наляга дори хора, които са хиперактивни.

Всичко започва от зимата –

късият ден, ниските температури, липсата на сезонни плодове

и зеленчуци, желанието на тялото за по-мазни и засищащи храни. Всичко това води не само до трупане на излишни килограми, но и до изтощение на организма.

Със смяната на времето през март нещата се влошават още повече. На голяма част от хората им трябва седмица, за да „настроят“ отново биологичния часовник и метаболизма си на пролетно време.

Това води до пълна липса на енергия, загуба на мотивация особено за спорт. По-лошото обаче е, че често защитните сили на организма също спадат през този период, което

насърчава всякакви настинки, вируси

да се вихрят.

Всичко, от което организмът има нужда в променливото пролетно време, са витамини и минерали, особено витамин С.

Истината е, че пролетната умора дори може да бъде избегната, ако се вземат мерки на време. Сред тях са ежедневна консумация на пресни плодове и зеленчуци под различна форма – сурови, на пара, на прясно изцеден сок.

Постарайте се по веднъж на ден да пиете/хапвате портокал, грейпфрут, лимон или ябълка. Можете да си правите различни комбинации от тях.

Портокал

Този тропически плод доставя най-много витамин С в сравнение с всички останали цитруси. На

100 гр. портокал се падат 50 мг витамини

и солидно количество калий. Препоръчва се при: преумора,различни инфекции, анемия, липса на апетит, чернодробни нарушения. 

Лимон

По ненадминат начин стимулира имунната система. Лимоните притежават високо съдържание на витамин С и калий. Цитрусът чудесно се справя с борбата с настинките и вирусите. Калият пък

стимулира мозъка, подпомага правилното функциониране на нервната система

и регулира кръвното налягане, пише edna.bg.

Можете да добавяте малко сок от лимон в портокаловия си фреш, както и в салата си за допълнително овкусяване.

Грейпфрут

Знаете ли, че

100 гр. грейпфрут съдържат 34-46 калории

и 0.5-1.0 гр протеини.

Грейпфрутът също е богат на калций, фосфор, желязо и витамин А. В него се съдържа голямо количество витамин С, витамин В9, магнезий, калий ликопен (важен антиоксидант).

Спокойно можете да си правите микс между 60% портокал, 30% грейпфрут и 10% лимон за една истински тонизираща напитка. Този фреш е чудесно начало за старт на деня – ще ви освежи много повече от кафе, ще ви зареди с енергия и ще подсили имунитета ви. 

Актуално

Избрано за вас