Продадоха пръстен на Тупак Шакур за 1 млн. долара

Продадоха пръстен на Тупак Шакур за 1 млн. долара

Сподели

На специален търг, посветен на 50-годишнината на хип-хопа, пръстенът с корона от злато, рубини и диаманти на легендарната рап икона Тупак Шакур беше продаден за рекордната сума от 1 млн. долара.

От аукционната къща бяха приятно изненадани от печелившата оферта. Тя значително надхвърли предварителната им оценка от 200 000 долара до 300 000 долара, превръщайки го в най-ценния хип-хоп артефакт, продаван някога.

Пръстенът с корона от злато, рубини и диаманти на покойния Тупак Шакур / Фото кредит: ED JONES/AFP

Тупак носи пръстена по време на последната си публична поява на наградите MTV Video Music Awards. Само няколко дни след събитието, 25-годишният рапър е смъртоносно прострелян при стрелба с кола в Лас Вегас на 13-и септември.

Дизайнът на пръстена е плод на творческото виждане на Тупак

Повлияно от възхищението му от политическия манифест „Принцът“ на Николо Макиавели, който той чете, докато е в затвора по обвинения в сексуално насилие. Черпейки вдъхновение от величествените корони, носени от средновековните европейски крале, той си сътрудничи с кръстницата си Ясмин Фула, за да реализира визията.

През 2020 г. Sotheby’s организира първия в историята международен търг, посветен изцяло на артефакти от света на хип-хопа.

Пластмасовата корона, носена и подписана от Notorious B.I.G. / Фото кредит: Ted Shaffrey/AP

По време на събитието пластмасовата корона, носена от известния рапър Notorious B.I.G. беше продадена за впечатляващите 600 000 долара. Тя се превърна в най-скъпия хип-хоп предмет, продаван някога по това време.

Фото кредит откриваща снимка: GETTY; SOTHEBY’S

Актуално