„Киномания“ отбелязва годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс

„Киномания“ отбелязва годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс

Сподели

Фестивалът „Киномания“ ще отбележи със специални прожекции годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. Това съобщават организаторите от НДК.

По думите им, по традиция, сред акцентите в програмата са

редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино,

както и вечни класики, с които „Киномания“ отдава почит на големите майстори на седмото изкуство, пише БТА.

В салоните публиката ще се срещне с Майкъл Кейн като „Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър, Итън Хоук и Педро Паскал в „Странен начин на живот” под режисурата на Педро АлмодоварМайкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в „Гол за победа” на Тайка Уайтити.

37-ото издание на „Киномания“ ще бъде открито от българския филм „Уроците на Блага“ – на 16 ноември в зала 1 на НДК. Продукцията на Стефан Командарев

спечели две статуетки „Кристален глобус“

за най-добър филм и най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

„Дебютният филм на Стефан Командарев – „Пансион за кучета“, бе представен на „Киномания“ преди 23 години. Радваме се, че след успехите на „Посоки“ и „В кръг“, той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на „Уроците на Блага“ в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на „Киномания“ с най-доброто от новото българско кино за съответната година“, коментираха преди няколко месеца организаторите на „Киномания“ –  Хермина Азарян и Владимир Н. Трифонов, който за съжаление ни напусна внезапно само месец преди старта на фестивала.

Фестивалът ще се състои от 16 ноември до 3 декември. Прожекции ще има не само в зала 1 на НДК и кино „Люмиер“. Зрителите ще могат да се запознаят с програмата и в кино „Одеон“, Дома на киното, ЕвроСинема, G8, „Влайкова“ и зала „Славейков“, както и в Пловдив и Варна.

Актуално

Избрано за вас