Светските лъвове в Париж останаха без дом заради Гучи

Светските лъвове в Париж останаха без дом заради Гучи

Сподели

Светските лъвове в Париж останаха без дом, след като след 30 години съществуване затвори врати любимото им място за събиране и обмяна на светски клюки – Le Castiglione.

Шикозният ресторант в ретро стил с дълъг, мраморен бар, канапета с червено кадифе и топли, ласкави светлини спусна завесите рано сутринта в неделя. Това пише „Ню Йорк Таймс“ в очерк за едно от любимите места на елита в света на модата, киното и дизайна в Париж.

Най-емблематичният ресторант в района на

площад Вандом затвори врати

В продължение на последните 3 десетилетия Льо Касти, както свойски го наричаха посетителите му, привлича добре известни лица от светския елит във френската столица. Намиращо се в непосредствена близост до площад Вандом, през последните 30 години сутрин то е любим сборен пункт. За жители на квартала и за служители от близките бутици. По обяд се превръща в дискретно място за хапване. За редакторите на модни списания, дизайнери и модни критици, седящи маса до маса с туристи, които пият шампанско и ядат салата Ница.

Само часове по-късно, пак по традиция, музиката се увеличава точно за пристигането на първокласните си клиенти – вътрешни хора от света на модата и посетители,

идващи редовно за „касти бургера“ за 37 евро,

получил славата си благодарение на статия от 2002 г. от Кейти Хорин. По това време – моден критик именно за „Ню Йорк Таймс“.

След нейната статия американските туристи започват да минават през мястото. Само за да видят дали английският спрингер шпаньол на име Tea Time, описан в материала, наистина е там. А носителят на необичайното име (бел.р. tea time от английски означава време за чай) обичайно наистина стои на поста си.

А истината е, че ако облицованите с дърво стени на кафенето можеха да говорят, щяха да разказват истории, заради които мястото наистина е задължителна точка за отбиване. Като например за времената, в които

Ролинг Стоунс се появили след полунощ,

точно при затварянето на кухнята, настоявайки за вечеря.  Или как водещото перо на Вог Андре Леон Тали е влитал от Риц за закуска, увит с диско боа. А също как Кейт Мос си е вечеряла тихично в ъгъла, докато персоналът държал папараците навън.

Или пък, припомня си генералният мениджър на ресторанта Жан-Кристоф Афолтер, как

караница между известна американска актриса и съпруга й

толкова се ожесточила на горния етаж, че персоналът решил да си стои на долния.

Затварянето на ресторанта не само променя модния пейзаж. То трансформира лицето на Париж. Емблема на района около площад Вандом и според мнозина – най-добрият му ресторант, Льо Касти е последният обитател на партера на също емблематична сграда. Здание, което е било част от манастир от 18 век и се намира на ул. Сен Оноре – точно срещу магазина на Луи Вуитон.

До Деня на благодарността негови съседи са магазинът за шоколад Пиер Марколини и фризьорът Alexandre de Paris. А в непосредствена близост са парфюмерийният магазин Аник Гутал и бижутерията JAR. По Коледа обаче собственикът на сградата започва ремонт. Чиято крайна цел е да направи голямо търговско пространство, което ще е дом на магазин и ресторант на „Гучи“.

За обичайните клиенти

трансформацията е като „шут в корема“.

Каквото и да стане тук, със сигурност ще е красиво, но вече ще е друг свят. Това споделя дизайнерът на бижута Марк Оклерт, който живее в района и има магазин на ул. Кастильоне. По думите му „сутрешната тълпа“ в Льо Касти е била като малка социална група, хора, които са се познавали с години и дори не е било нужно да си говорят. А също и „най-доброто място да разбереш кой е пристигнал в Риц“.

От тази седмица обаче и той, и останалите обичайни заподозрени в Льо Касти ще трябва да си намерят ново място за сутрешните си сбирки.

Снимки: Ню Йорк Таймс

Актуално

Избрано за вас