Галин Стоев: Изборът да поставя „Хага“ в България беше мой

Галин Стоев: Изборът да поставя „Хага“ в България беше мой

Сподели

Първата премиера за предстоящия есенен сезон в Народния театър „Иван Вазов“ ще е по текст на украинката Саша Денисова, както Art Portal вече писа. Заглавието е „Хага“ , а текстът е повече от актуален, защото показва края на войната. На режисьорския стол сяда актьорът, режисьор и директор на Théâtre de la Cité – Националния драматичен театър на Тулуза Галин Стоев.

По време на днешната пресконференция, която се проведе в Народния театър, Галин Стоев сподели за вълнението от това да бъде на родна земя и да работи с българските актьори. Той сподели, че от години получава покани от български театри, но случаят с „Хага“ е различен.

„Изборът да поставя „Хага“ в България беше мой“, сподели той.

„Хага“ е текст, написан от Саша Денисова – украинка, живяла предимно в Москва, където е направила и по-голямата част от кариерата си. След 24 февруари 2022 г., позиционирайки се срещу случващото се, е принудена да напусне Русия, а всичките ѝ представления са спрени или забранени. Текстът на пиесата беше завършен през март тази година, като Саша Денисова го постави в Полша – в театъра в Познан.

Саша Денисова постави „Хага“ на сцената в театъра в Познан през март 2023 / Фото кредит: Teatr Polski – Poznań

„Това, което си казах веднага, е, че този текст задължително трябва да бъде поставен на българска сцена. Народният театър реагира веднага“. Това посочи режисьорът Галин Стоев на пресконференция във връзка с предстоящата през септември премиера на „Хага“ на Голяма сцена. Той обясни, че подготовката на един такъв театрален продукт отнема около две години. Но в настоящия случай всичко се е случило изключително бързо.

Билетите са пуснати в продажба от вчера

„След като получих от Галин Стоев текста на „Хага“, изведнъж станах много ревнив – не като продуцент, а като режисьор. Пиесата е предизвикателство и възможност за нас – хората на изкуството, да кажем какво мислим. Това е и причината, поради която приех предложението на Галин веднага. Билетите са пуснати в продажба едва от вчера, а вече голяма част от тях са изкупени. Очакванията ни са до 2 седмици да няма свободни места за датите през септември“, посочи директорът на Народния театър Васил Василев.

„На сцената на Народния театър ще бъде разигран един въображаем процес в Хага – срещу военните престъпления и престъпленията срещу човечеството“, заяви Галин Стоев.

Стоев допълни, че са използвани фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, реорганизирани в една фантасмагорична реалност. В спектакъла участие ще вземат 16 актьора, като 10 от персонажите са действителни лица. „За мен е важно с този спектакъл да насърчим обществения дебат за това какво е зло и какво е добро. Но не в контекста на вечните ценности – сякаш нищо около нас не се случва. Светът не е същият, а „Хага“ е възможност да сложим пръст в раната, която е тук и сега“, заяви още Галин Стоев.

Репетициите продължават вече два месеца

В пресконференцията участие взе и актьорът Дарин Ангелов, чиято роля в спектакъла е на адвокат на подсъдимите. „Предизвикателството, което театърът и режисьорът Галин Стоев отправиха към нас като артисти, е сериозно. Провокираха ни да търсим автентична информация за персонажите и за актуалната ситуация, имаща отношение към сюжета на пиесата. Постоянно търсим информация за биографиите на реалните личности, в чиито образи се превъплъщаваме на сцената. В същото време се стремим да запазим необходимата за актьора дистанция, позволяваща изграждането на пълнокръвни образи.“ Така коментира Дарин Ангелов репетиционния процес, продължаващ вече два месеца.

Фото кредит откриваща снимка: Народния театър „Иван Вазов“

Актуално

Избрано за вас