Софийска филхармония посреща Сергей Накаряков – Карузо на тромпета

Софийска филхармония посреща Сергей Накаряков – Карузо на тромпета

Сподели

Софийската филхармония посреща отново един от най-виртуозните тромпетисти на нашето време – Сергей Накаряков. Наричан  „Карузо на тромпета“, Накаряков триумфира на най-големите световни сцени. Той e първият, който извежда флюгелхорна като равноправен солистичен инструмент на концертния подиум.

На 9 април под палката на Саша Гьотцел

той ще представи Концерт за флюгелхорн №4 от Моцарт и „Вариации Рококо“ от Чайковски – аранжимент за флюгелхорн на Михаил Накаряков. Софийската филхармония ще изпълни и Серенада №2 в ла мажор от Брамс.

Сергей Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света. Той постига изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет.

Неговият репертоар обхваща не само целия диапазон на оригиналната литература за тромпет,

но непрекъснато се разширява и в нови територии. Те включват редица очарователни транскрипции от творби за други инструменти, както и поръчки от композиторите Петер Ружичка, Ури Бренер, Ениот Шнайдер и Йорг Видман.

Накаряков е свирил с много от най-уважаваните диригенти в света, сред които Валерий Гергиев, Владимир Спиваков, Саулиус Сондецкис, както и с великолепни оркестри. Освен това той редовно си сътрудничи с редица от водещите световни музиканти, като Вадим Репин, Марта Аргерич, Миша Майски, Еманюел Паю, Юлиан Рахлин, Дмитрий Ситковецки в различни проекти за камерна музика.

Той има дълго дълго сътрудничество и с пианистката Мария Меерович и сестра си Вера Охотникова

Дискографията на Сергей Накаряков с Teldec Classics International (Warner) му носи възторженото признание на публиката и критиката. В нея са включени най-известните творби от оригиналния тромпетов репертоар, както и множество аранжименти за тромпет и флюгелхорн.

Той е роден в Горки (Нижни Новгород) в музикално семейство. Започва да свири на пиано на шест години, но поради получена травма решава да премине към тромпет, след като чува концерта на Арутюнян. В тази промяна е подкрепян от баща си Михаил Накаряков, пианист, който му дава технически познания и му помага да развие изключителното си чувство към музиката.

Записва много класически концерти за тромпет и създава уникален репертоар за Сергей

През 1991 г. младият музикант се изявява с голям успех на фестивала на Иво Погорелич в Бад-Вьорисхофен, същата година се премества с родителите си в Израел, а от 1993 живее в Париж. Гастролира в Германия, Русия, Унгария, Чехия, Словакия, Израел, САЩ, Канада, Южна Америка, Южна Корея, Австралия, Япония и др.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Eventim.

Фотокредит откриваща снимка: Софийска филхармония

Актуално

Избрано за вас