Смешни и успешни, или как стендъп комиците ни стават по-масови от Веско Маринов

Смешни и успешни, или как стендъп комиците ни стават по-масови от Веско Маринов

Сподели
„Три жени на микрофона“ и The Comedy Club Sofia превземат НДК с шоута за 7 и 8 март, София е част от турнето на глобалния мастър на развода Даниел Слос  

Смешни и успешни. Два епитета, които доскоро прилягаха на българските стендъп комици като плеймейтка на лакътя на Нобелов лауреат. Под натиска на конкуренцията сцената еволюира. Ерата на физиологичните лафове и темите за панелните войни между мъжа и жената приключи.

Отворените микрофони се превърнаха в оръжие за забавление на ръба на скандала,

което в масовия случай руши теми табута. В случая на Даниел Слос – и бракове.

Шотланецът с поразяваща уста идва с шоуто си Can’t на 8 юни в зала 1 на НДК, а цената на билетите е до 85 лв. От сега можем да се обзаложим, че капацитетът от 3000 души ще бъде разпродаден още преди Великден. Слос, чиито спектакъл Jigsaw официално е довел до 120 000 раздели, и който и не спира да дава автографи върху документи за развод, е аналог на рок звезда в бранша. Със седем разпродадени сезона на „Бродуей“ и спешъли за Netflix, покрили 190 страни на 26 езика, 32-годишният комик е в апогея си. У нас той идва по покана на The Comedy Club Sofiа, а фактът, че София въобще е част от календара на турнето, е индикация за все по-цивилизовано звучащата ни комедийна сцена.

Ако не вярвате и не ви се обикалят клубове на живо,

прегледайте Stand-Up Comedy секцията на 7arts.bg

– българската стрийминг платформа за изкуство. Там ще откриете приятен набор от заглавия на Inside Joke и други стендъп герои, които ще ви докарат мускулна треска от смях.

Кои са основните играчи в българското стендъп комеди и какво ги прави по-привлекателна компания за  8 март дори от Веселин Маринов?

                 Фотокредит: "Три жени на микрофона"
„Три жени на микрофона“

Според масовото клише жената се празнува на 8 март, със старателно повит в целофан зюмбюл и нещо въглехидратно в тенджерата. „Три жени на микрофона“ са на друго мнение. Тяхната дата е 7 март, мястото на срещата е зала 1 на НДК. Билети няма. Докато Оля Малинова, Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова изпърхат с мигли, всичко се изкупува, и то без промоция.

                Фотокредит: Кирил Станоев

Най-големият стендъп у нас върви в комплект с фразичката Sold Out! още с първото си издание преди пет години, когато 70 % от капацитета на зала 1 бе разпродаден само за 24 часа и на принципа „едно маци ми каза“. От тогава „Три жени на микрофона“ стават все повече жени зад микрофона и се радват на удивително отдаден и мащабен електорат.

Водещ на шоуто тази година е Ани Цолова. Към обичайното трио ще се присъединят Мила Бобадова a.k.a. Kozata Ani, Прея, Наталия Атанасова a.k.a. Котарака Румен. Други животни няма, но и тези са достатъчно, за да оставят душата ви като разграден двор с темите за секса.

               Фотокредит: The Comedy Club Sofia
The Comedy Club Sofiа

В началото беше само той – Иван Кирков. После срещна съмишленици като Васил Ножаров, Никола Тодороски и Ники Банков. Изкарват първата си година на мускул, смях и добри намерения. The Comedy Club Sofiа надскача фалита. Нещо повече, отваря врати и в Пловдив. Постепенно се превръща не само в пионер за стендъп културата в България, но и в инкубатор за таланти. Егото и всичките си страхове зад микрофона там осребрява Николаос Цитиридис преди да стане лице на bTV.

Личният ни фаворит е единствената жена в тестостероновата джунгла на смеха – Петя Кюпова. Независимо дали кове скеч по линията „безработен актьор-гей фризьор“, или сравнява лаптопа и потентността на гаджето си в инчове, Петя лее всенародна мъдрост с лекота,  която покосява кофти настроението и на тираджии, и на философи.

Комеди клубът вече напълни зала 1 на НДК на Свети Валентин. Ако не сте резервирали клишето „концерт и вечеря на свещи“, то може да им се зарадвате и на 8 март. Докато все още има билети.

 

             Фотокредит: Личен архив
Иван Динев-Устата

Когато не създава реклами за бисквитки и не получава заплахи за живота си от люти македонци заради хип-хоп уроци по история, Иван Динев-Устата е просто добър стендъп комик.  Стартира със „Звездите отзад“, в което хваща по бели гащи доста популярни лица от родния шоубизнес. Импровизираната ретроспекция на знакови срещи в кариерата на Устата те заковава на ръба на стола с тънка самоирония и пъргави като лястовица преходи от едно преживяване в друго. С умението да въвлича публиката в разказ тип „Един приятел ми каза“, и той да не изглежда наивно жълт.

Кои са литературните находки на Криско, на кой въпрос Софи Маринова отговаря с „Питайте Устата, той има завършен осми клас“, и къде излиза сметката като водиш парти за годишнината на траурна агенция са само част от сюжетните линии, които интригуват. В момента „Звездите отзад“ госутува на открита сцена на театър „Сълза и смях“. Вижте го.

Устата е и първият  бг артист, решил да се изложи грандиозно и професионално във формата comedy roast, и то навръх рождения си ден. Какво е „комедийното пържене“? Една звезда попада под бруталната публична дисекция на куп познати и непознати. В световен мащаб комеди роустове с епичен успех са правили Майк Тайсън, Памела Андерсън и, разбира се, Чарли Шийн. На Устата му се получи повече от прилично за локална демо верия.

Inside Joke

Inside Joke са първите комици в България, извървели пътя от Facebook общност до шумен сценичен продукт. Екипажът им към днешна дата наброява 12 души, сред които и Тео Чепилов, сценарист на сериали като „Стъклен дом“ и „Под прикритие“. Едно от острите пера на „Егоист“ в ерата, в която иконичният му статус вече беше поразклатен. Лицето му не е сред най-разпознаваемите, донякъде защото прилича на „близалка, с която си минал пода на фризьорски салон“. Но Тео е от изчезващата порода хора, които пишат потресаващо забавно и са еднакво смешни за компания както на хартия, така и зад микрофона.

Георги Кючуков (на снимката), по-известен като „кмета на бг комедията“, е другият агент, който трудно остава незабелязан. Не само заради коремната си обиколка. Кючуков е органичен като ентъртейнър, вдига децибели като на митинг, а ако чуете как е завел кръшната си снага на йога, ще избухнете и вие.

Дими Деянски е момчето, на което никога няма да поръчате питие, преди да пусне в действие репертоара си от американски сарказъм и български песимизъм. Точно когато се зачудите защо шоутата му не вървят със субтитри, кликвате с неговото „р“ и елегантния хулигански маниер, с който нищи всякакви теми от живота.

 

                      Фотокредит: Личен архив
Димитър Иванов-Капитана

Димитър Иванов-Капитана е единственият вентролог в еко системата на българското стендъп комеди. И у нас въобще. Талантът му да изчира неудобни истини без на практика да си отваря устата превръщат неговият сценичен партньор Бай Тъньо в най-популярната кукла в страната. Заедно добиват статут на национален феномен с участие в „Шоуто на Слави“. Следват дузина турнета  с комедийни спектакли от „Беше ми 100Лично“ до „Образцов дом“. Миналата есен актьор и кукла напълниха зала 1 на НДК с „Най-НЕобичайното комеди шоу“.  „Куклените персонажи са нещо като средновековните шутове. Само на тях им е позволено безнаказано да се шегуват с всичко, било то и с краля.“, споделя Капитана в интервюта.

Бай Тъньо е безскрупулен народопсихолог, а докато слушаш диалозите му с Димитър, започва да ти се плаче. Предимно от смях.

Актуално