Писатели съдят „Meta“ заради програма за изкуствен интелект

Писатели съдят „Meta“ заради програма за изкуствен интелект

Сподели

Писатели, сред които и носителят на наградата „Пулицър“ Майкъл Шейбон, заведоха дело срещу компанията „Meta Platforms“ във федералния съд на Сан Франциско. Причината е софтуерът ѝ за изкуствен интелект Llama, предаде Ройтерс.

Авторите обвиняват технологичния гигант, че е злоупотребил с техни произведения, за да обучи програмата.

Майкъл Шейбон, драматургът Дейвид Хенри Хуанг, носител на награда „Тони“, и авторите Матю Клам, Рейчъл Луиз Снайдър и Айлет Уолдман твърдят, че „Meta“ е обучила Llama“ да

отговаря на текстови искания от хора с набор от данни,

които включват пиратски версии на техните текстове.

Същите писатели са внесли подобно предложение за колективен иск миналия петък срещу „OpenAI, чието дело е програмата „ChatGPT“.

Те смятат, че в случая с ChatGPT“ произведения като книги и пиеси са особено ценни за езиковото обучението на изкуствения интелект, пише БТА.

Говорител на „Meta“ отказа да коментира новия съдебен иск. Адвокат на писателите също не отговори на запитване от Ройтерс за коментар.

Дело  за нарушаване на авторските права срещу „Meta“ и „OpenAI“ през месец юли

заведе и друга група творци,

сред които и комедийната актриса Сара Силвърман.

„Meta“ публикува списък на източниците за данни, използвани за обучението на първия си модел Llama“, който беше представен през февруари. Компанията обаче не разкрива тези за последната си версия –Llama 2″.

Програмата е първият подобен езиков модел на „Meta“ публично достъпен за търговска употреба. Тя е безплатна за използване от компании с по-малко от 700 милиона активни потребители месечно.

„Llama 2“ заплашва да наруши първоначалната доминация на играчи като „OpenAI“ и „Google“, които събират значителни суми за използването на техните програми за изкуствен интелект, отбелязва Ройтерс.

Актуално

Избрано за вас