На снимачната площадка: „Клас 90“ и катарзисът на едно поколение в хотела на Гюлето

На снимачната площадка: „Клас 90“ и катарзисът на едно поколение в хотела на Гюлето

Сподели

Параскева Джукелова събира клас и класна в хотела на Гюлето, докато „министърът“ Роберт Янакиев трябва да бъде „омаян“ от Любо Нейков и Людмила Митева да им спаси хотела, а Юлиан Вергов учи немски и дебютира с първите акорди на китарата.

Звучи объркано, нали? Историята ще добие цялост, след като открехнем вратата на снимачната площадка на филма „Клас 90“.

Драма с елементи на комедия, в която има и екшън.

Действието се развива „някъде в България“, в случая хотел – в полите на Витоша.

Дъждът спря, а ние сме с режисьора Бойко Боянов, който смело удря клапата на пълнометражния си дебют в игралното кино. Съсценаристът Станислав Тодоров – Роги, уверено намества каскета на главата си и следи сцената, в която 12 бивши съученици се събират за 30-годишнината от завършването си. Естествено, купонът не се развива според очакванията и празнуващите прекарват една бурна нощ, пълна с изненади и обрати.

По време на снимките на „Клас 90“ в хотел в столичния квартал „Симеоново“. / Артпортал
Екипът на „Клас 90“ обгаря роклята за сцената, в която една от главните актриси пламва. / Артпортал
Създаден по недействителен случай.

„Историята е абсолютна измислица, в която с Роги сме ползвали целия си жизнен опит“, каза режисьорът Бойко Боянов, който призна, че винаги е искал да разкаже история за герои, които попадат в екстремна ситуация и са принудени от обстоятелствата да направят откровена равносметка на живота си.

„Клас 90“ е заснет в рамките на 18 снимачни дни / Людмила Митева / Артпортал

„Като автори не сме се опирали изцяло на реални събития от нашите биографии, но това не означава, че не сме се стремили към достоверност до най-малката подробност. Въображението ни водеше единствено и само в пространствата на нашия жизнен опит, опирахме се на човешки взаимоотношения, които добре познаваме. В резултат се получава специфична смесица от измислица и реалност“, каза още режисьорът.

В „Клас 90“ един главен герой няма. Всички са главни!

Класически кастинг не е имало. Всички актьори са добре познати на Боянов. Единственият, така да се каже „външен човек“, е германската актриса Катрин Йене.

Улегнали, животът е обрулил едни, други се радват на просперитет. Класът се събира в хотела на Любо Нейков, който получава прякора Гюлето. Със съпругата му Стефка – актрисата Людмила Митева, са заедно от гимназията. Ковид пандемията обаче е нанесла своите поражения върху семейния бизнес, а ученическата сбирка е удобен момент да се възползват от присъствието на действащ министър-съученик.

Актьорът Любо Нейков / Артпортал

„Опитваме да се изтръшкаме нещо от него, за да ни удари едно финансово рамо и да изправим чела най-накрая“, шегува се Нейков с образа на Роберт Янакиев.

„Сценарият е много хубав. С Роги и Бойко сме работили дълги години. Когато ме поканиха и чух кои са другите от каста, веднага се впечатлих“, сподели Нейков, който и в реалния живот се среща със своите съученици и е категоричен, че тези срещи са много важни.

В светлозеления си костюм Юлиан Вергов е IT специалист, завърнал се от Германия, заедно с приятелката си – актрисата Катрин Йене. За филма му се налага да свири на китара.

Юлиан Вергов е страстен моторист и кара мощни мотори, докато дъщеря му не го води да види цветните Vespa мотоциклети. След първата си среща с тях, паркира две 300-кубикови в гаража си. / Артпортал

„Слава богу, че Стефан Денолюбов също пееше и ме заглушаваше“, шегува се актьорът, който освен силна кино година, в момента репетира с Галин Стоев в Народния театър „Иван Вазов“.

Георги Златарев влиза в ролята на адвоката Митко.

„Моят герой е голям фукльо, който претърпява сериозни трансформации и в края на тази нощ преоценява много неща за себе си“, сподели актьорът, облечен в хавлиен халат и чехли.

Промяната обикновено е за добро, вярва актьорът. „Да успеем правилно да погледнем на себе си, според мен е едно от най-трудните неща. Дори да звучи тривиално, да успеем да се изправим и признаем, е изключително полезна промяна, ако щете погледнато през очите на моя суетен фукльо“, добави Златарев.

Адвокатът Митко (Георги Златарев), мечтае за политическа кариера. / Артпортал
Стефка Янорова е в ролята на любимата класна.

Сега преводачка от немски, някога другарката Великова е била учителка по френски език. Историята ще разкаже и за любовен романс между учител и ученик, случил се в миналото.

Между дублите Янорова има време да загатне, че нейната героиня ще покаже деликатност и силата да прощава.

Актрисата Стефка Янорова / Артпортал
Параскева Джукелова е водещ политически журналист и главният организатор на съученическата среща.

„Героинята ми иска празникът да е по нейните правила. Среща обаче отпор на нейните идеи“, загатна актрисата.

Актрисата Параскева Джукелова / Артпортал
Кинопремиерата на „Клас 90“ се очаква в първата половина на 2024 година.

Продукцията на лентата е на Мирамар филм. Компанията, която стои за заглавия като „Дзифт“, “LOVE.NET”, „Вездесъщият“, телевизионния сериал „Порталът“, подготвя премиера на заснетия миналото лято „Чума“.

В „Клас 90“ ще видим героините на Биляна Петринска, Надя Конакчиева и Албена Атанасова, които са жени с различни професии, семеен и социален статус.

 

Четете още: 

“Идолът” – ако не обичаш тялото си и секса, не го гледай

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Журито на Дистопия Филм Фест влюбено в Ники Станоев, талантът с голямата награда за най-добър актьор

Павел Иванов ще изиграе Гунди във филм за футболната легенда

Филмът „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев ще се надпреварва в Карлови Вари

Актуално