Facebook става платен за знаменитости

Снимка: Savanna Durr/Insider

Facebook става платен за знаменитости

Снимка: Savanna Durr/Insider
Сподели

Facebook с платен абонамент? Meta – компанията майка на Facebook и Instagram обяви, че ще започне да начислява 11,99 долара на месец за профилите и страниците на известни личности, носещи син бадж в двете социални мрежи. „Тази нова функция е свързана с повишаване на сигурността на нашите услуги.“, написа Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, в публикации във Facebook и Instagram в неделя.

Снимка: Technology Consultant

Meta – компанията майка на Facebook и Instagram – иска потребители да започнат да плащат за някои от функциите на сайтовете. Twitter третира по същия начин всички профили със сини баджове.

Новата абонаментна услуга, наречена Meta Verified,

ще стане достъпна тази седмица в Австралия и Нова Зеландия и скоро ще бъде разширена в други страни, добави Марк Зукърбърг. Срещу 11,99 долара на месец (или 14,99 долара, ако се закупи за операционната система на Apple, iOS) потребителите ще получат син бадж и директен достъп до поддръжка на клиенти.

„Тази нова функция е свързана с повишаване на сигурността

на нашите услуги“, написа Зукърбърг. За да получат право на Meta Verified, потребителите ще трябва да представят правителствен документ за самоличност, за да докажат самоличността си, а на абонатите ще бъде позволено да използват само законните си имена на страниците на профилите си, заяви компанията. Абонатите ще получат „допълнителна защита срещу акаунти, представящи се за вас“, каза Зукърбърг.

През следващите няколко седмици услугата ще бъде разширена в Съединените щати, заяви говорителка на Meta. Акаунтите във Facebook и Instagram трябва да бъдат регистрирани поотделно в Meta Verified. Това означава, че тези, които искат сини баджове и на двата сайта, трябва да плащат поне 24 долара на месец. Говори се, че Meta все пак планира в крайна сметка да предложи и пакетни абонаменти.

Тези, които вече имат проверени акаунти

във Facebook и Instagram засега ще могат да ги запазят безплатно. Компанията описва новата платена услуга като нещо позитивно. Според нея, това е начин да „помогне на начинаещи творци да увеличат присъствието си и да изградят общност по-бързо“.

Meta, която разчита в голяма степен на приходите от реклама, напоследък съкращава разходите си и търси нови източници на приходи.  Когато Facebook отчете последните си тримесечни приходи този месец, Зукърбърг обяви, че има ново мото за 2023 г. То е: „Годината на ефективността“ и заяви, че компанията му е „фокусирана върху това да стане по-силна и по-гъвкава организация“

Актуално

Избрано за вас