Ще създаваме песни сами в Youtube с AI, пеят ги любими звезди

Фото кредит: ARTURO HOLMES/GETTY IMAGES

Ще създаваме песни сами в Youtube с AI, пеят ги любими звезди

Фото кредит: ARTURO HOLMES/GETTY IMAGES
Сподели

YouTube обяви, че стартира нови музикални експерименти с изкуствен интелект, които разработва с лабораторията DeepMind на Google. Най-интересният от тях е Dream Track in YouTube Shorts. За да го изпробва, потребителят въвежда своя идея в празното поле и избира участващ изпълнител. Минути по-късно се

създава оригинален откъс от песен с дължина до 30 секунди

с гласа на избрания певец, генериран от изкуствения интелект.

YouTube работи с девет изпълнители, които са се съгласили да си сътрудничат в експеримента Dream Track. Това са Алек Бенджамин, Чарли Пут, Чарли ХСХ, Деми Ловато, Джон Леджънд, Папуз, Сия, Ти-Пейн и Трой Сиван.

„Развитието на технологията на изкуствения интелект бързо променя начина, по който се движим. Вярвам, че като артисти трябва да участваме в оформянето на това бъдеще“, казва Ловато в свое изявление.

Според Чарли Пут YouTube е чудесен партньор в очертаването на своя подход към изкуствения интелект. Той е на мнение, че експериментът

няма да замени личното творчество

на артистите. По думите на ръководителя на музикалния отдел на Youtube Лиор Коен тестът има за цел да помогне да се проучи как може да се създаде по-дълбока връзка между артистите и техните фенове.

Някои продуцентски компании обаче са на противоположно мнение, пише Variety.

По-рано тази година Universal Music Group подаде искове за нарушаване на авторските права, за да премахне от YouTube и други платформи песен, генерирана от изкуствения интелект. Името на трака е „Heart on My Sleeve”. В него звучаха гласовете на Дрейк и The Weeknd, макар никой от тях да ме е участвал в песента.

Що се отнася до предпазните мерки, тази седмица YouTube обяви нови политики, които изискват от създателите да посочват кога са качили съдържание, генерирано от изкуствения интелект.

Фото кредит: ARTURO HOLMES/GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас