От въздушни скутери до мини автомобили: Новатори преосмислят начина на пътуване

От въздушни скутери до мини автомобили: Новатори преосмислят начина на пътуване

Сподели

Мобилността е ключова тема на провеждащото се в Париж VivaTech 2023. Със сигурност на изложението не липсват иновативни компании, които се борят да променят бъдещето на пътуването. Много стартиращи фирми и утвърдени играчи демонстрират своите иновативни решения в областта на транспорта.

Как ще придвижваме хора и стоки по пътищата, по вода и във въздуха в близко бъдеще?

От въздушни скутери до миниатюрни електрически автомобили с подвижни батерии – ето някои от най-интересните и щури идеи за мобилност, представени в Париж.

В небето на въздушен скутер

Френската компания Zapata пренася концепцията за придвижване на две гуми в небето с „въздушен скутер“ или лична летателна машина. Той изглежда като нещо от бъдещето, но дали е наистина практичен, е въпрос на дискусия.

В разговор с Euronews Next мениджърът на общността на Zapata Беатрис Естебан Кара заяви, че през следващата година хората ще могат да тестват скутерите в летателни центрове в САЩ. Няма да е необходим пилотски лиценз, а в близост няма да има сгради или хора, за които да се притеснявате. Тя увери, че изобретенията са безопасни, тъй като ако нещо се обърка, бордовите компютри автоматично ще насочат скутера безопасно обратно към земята.

В момента Zapata планира да продава самолетите на компании, които искат да открият свои собствени летателни центрове. Така ще предлагат на клиентите си развлекателни полети.

Дали скоро ще видим тези скутери да летят из европейските градове обаче, е възпрос, чийто отговор все още технологичните компании не дават.

Велосипед върху вода

След като имахме скутер във въздуха, какво ще кажете за велосипед във водата? Хидропланът SL3 на Mantafoil има за цел да се превърне във водно колело на бъдещето, „сюрреалистично преживяване без трафик и асфалт“.

Обикновено плавателните съдове на подводни криле имат фолио или крило, което се намира под водата и ги издига над повърхността на водата, докато увеличава скоростта си. Тъй като летенето над повърхността на водата изисква много енергия, прототипът на Mantafoil комбинира силата на педалите с електрически двигател. Така каращият може да се наслаждава на разходки до четири часа и половина на повърхността. Това е най-дългата продължителност от всички продукти с електронно фолио на пазара днес.

Основателят на базираната в Нова Зеландия компания има амбицията един ден състезанията с водни велосипеди да станат олимпийски спорт.

Доставки с хибрид между хеликоптер и самолет

Apeleon е компанията, която стои зад дрон с вертикално излитане и кацане (VTOL), който съчетава предимствата на хеликоптер и самолет. Австрийската компания вече работи с клиенти в родината си, като разработва конкретни маршрути, по които дронът да доставя леки пакети.

Предложените случаи на използване на дрона са за задачи като бърза доставка на кръв или други медицински материали до болници. Тъй като не се нуждае от голяма въздушна инфраструктура, като писти или площадки за кацане, компанията проучва и потенциалната му употреба в отдалечени райони с пресечен терен в Африка.

На VivaTech прототипът на компанията демонстрира как носът на самолета се отваря, за да разкрие място за полезния товар. Напълно електрически, дронът може да измине разстояние до 150 км при скорост на движение 100 км/ч.

Малката електричка е горещата тема на VivaTech 2023

Малкият автомобил на Tiny, както подсказва името, е електромобил с размерите на смарт кола, с подвижни батерии, които могат да се зареждат у дома. Собствениците ще могат да закупят комплект от четири батерии, за да си осигурят винаги резервен вариант, а всяка батерия осигурява около 15 км пробег.

Покривът със соларни панели може да даде допълнителен тласък на суперлеката каросерия в слънчевите дни. Френската компания, която стои зад автомобила, планира да продава малкия градски E-автомобил на цена от около 9 000 евро.

Градският асансьор в стил „Уили Уонка“

Един от по-необичайните прототипи на изложението е Climb-E на Italdesign, който накара посетителите да се наредят на опашка, за да стимулира VR пътуване с асансьор нагоре по небостъргачи на футуристични градове.

Проектирана за хоризонтална и вертикална мобилност, „концепцията за автономен транспорт“ е предназначена предимно за частна употреба. Компанията обаче е твърдо убедена, че асансьорът може да се интегрира в следващото поколение и бъдещите граждански и жилищни структури.

Идеята е да превърнем „традиционно неподвижният градски облик на сградите в променлива, движеща се система“, казват от италианската компания.


Фотокредити: @vivatechnologyparis

Четете още:

Как AI помогна на Пол Маккартни да запише последната песен на The Beatles

Фиджитал арт: Значимо ново изкуство или странно звучащо словосъчетание

3D принтиран бар отваря врати в Лондон

Актуално

Избрано за вас