Два свята ще се сблъскат в операта „Кармен“

Фото кредит: Държавна опера - Бургас

Два свята ще се сблъскат в операта „Кармен“

Фото кредит: Държавна опера - Бургас
Сподели

На 24 ноември от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас публиката ще може да  съпреживее отново вечната история за внезапно пламналата страст и сблъсъка на два свята, които неудържимо се привличат, с операта „Кармен“  от Жорж Бизе.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб „Кармен“ винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с

изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви,

които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

На 24 ноември бургаската публика ще има възможността да стане съпричастна на дебюта на прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Кармен. На сцената тя ще си партнира с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера, който ще влезе в ролята на Дон Хосе.

Йоана Кадийска ще пресъздаде образа, който е изумително съчетание на страст към житейските радости и неустоим порив към вътрешна свобода.

Обяснимо е вълнението на младата солистка на Бургаската опера Йоана Кадийска преди спектакъла. Ето какво послание отправя тя към почитателите на едно от най-обичаните оперни заглавия:

„Оперни страсти и магия – това е  “Кармен” – символ на смелостта да живеем и обичаме с пълния заряд на сърцето си. За мен е огромна чест и отговорност да бъда част от този спектакъл, в който

всяка нота и всяка дума е изпълнена с емоция и страст,

които с радост ще пренеса до вас. Щастлива съм, че ще споделям сцената с изключително талантливи артисти и вярвам, че изпълнението ни ще ви предложи пътуване, в което музиката, емоцията и историята се сливат в едно незабравимо преживяване“.

Очаква се Даниел Дамянов да се впише блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с Йоана Кадийска.

Режисьор на постановката е Дарина Главанакова-Бакърджиева, а диригент на хора – Александър Чепанов. Хореографията е на Галина Калчева, като помощник-режисьори на постановката се изявяват Лина Пеева и Петър Тихолов.

В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие още оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Специални гости на сцената ще бъдат чудесните млади певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева. Те са желан гост в спектаклите на Бургаската опера,  придават несравним колорит и носят виталната атмосфера, характерна за младостта.

Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Актуално

Избрано за вас