„Балканика“ завладява Велико Търново на 30 ноември

Фото кредит: БГНЕС

„Балканика“ завладява Велико Търново на 30 ноември

Фото кредит: БГНЕС
Сподели

Велико Търново ще се превърне в столица на музиката в края на месеца. Kонцертът „Балканика“ ще се проведе на 30 ноември от 19:00 ч. в Голяма зала на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“.

Солисти ще бъдат Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Никола Иванов, Пламен Долапчиев, Марек Дяков, Мария Павлова, Младен Николаев, Стела Стефчева, Александра Петрова.

Те ще представят богата програма. Премиерно ще бъде изпълнена „Сюита Ромале” по етно мотиви от Марек Дяков. В репертоара влизат още „Хоро стакато” на Динику Владигеров и ръченица из „Тракийски танци”.

Любителите на музиката ще се насладят още на „Румънска рапсодия” №1 на Енеску и символични обработки на песни от българския, румънския, турския и сръбския фолклор.

За обработката на песните отговарят Георги Патриков, Аспарух Бойлов и Марек Дяков.

Специално участие в „Балканика” ще вземе звездата Йълдъз Ибрахимова. Тя е един от най-популярните изпълнители на джаз в България. Освен това, представя български, турски и цигански фолклорни песни, руски романси.

Тя взима участие в редица международни фестивали. Тя радва с гласи си почитателите на джаза в Памплона, Париж, Нанси и Мюлюз (Франция), Инсбрук (Австрия), Берлин, Дуисбург и Viersen (Германия), Кноке (Белгия), Прага и Зилина (Чехия), Атина и Солун (Гърция), Анкара, Истанбул и Измир (Турция), Ниш, Белград (Сърбия), Москва, Криворог и Новосибирск (бивш СССР), София и Варна.

Йълдъз е носител е на най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Кристална лира“.

Фото кредит: БГНЕС

Актуално

Избрано за вас