Трима българи попаднаха в селекцията на Forbes „30 под 30“ в Европа

Снимка: Forbes

Трима българи попаднаха в селекцията на Forbes „30 под 30“ в Европа

Снимка: Forbes
Сподели

Трима българи влязоха в тазгодишната селекция на Forbes “30 под 30” в Европа. Това са Славена Родинова (изпълнителен директор на Hot Farm), хореографът Коста Каракашян и Стоян Стоянов, game director в Jyamma games. Родинова и Каракашян бяха част и от миналогодишната българска селекция „30 под 30“ на списание Forbes.

Славена Родинова поема развитието на семейната ферма за люти чушки, създадена от баща ѝ. Тя отговаря за продажбите, маркетинга, рекламата, връзката с партньорите и визията на бранда. Разширява фермата, която от 900 кв. м днес е на 16 дка,

намира дистрибутори в Полша и Китай,

а приходите се увеличават няколко пъти. В портфолиото на компанията днес има над 40 продукта. Hot Farm сертифицира най-лютата българска чушка „Български дух“.

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф, който съчетава изкуството и активизма. Той е един от създателите на първите въздействащи имерсивни спектакли в България на локации като Габровското депо за отпадъци и кулинарна академия HRC. Младият мъж основава и продуцентската компания Studio Karakashyan и на танцовата трупа Karakashyan & Artists. През 2019 г. неговият танцов документален филм WAITING FOR COLOR за преследването на ЛГБТИ+ хората в Чечня е

селектиран на над 30 фестивала

в цял свят. Той е създател още на филма Surrender и на танцовия филм „В нейната кожа“, режисиран с Антония Георгиева

Стоян Стоянов е дизайнер, сценарист и режисьор. Той е бивш дизайнер в „Cyberpunk 2077“, игра с повече от 20 милиона продадени копия. В момента той е game director в Jyamma Games, базирана в Милано. Компанията има многомилионно партньорство със SEGA и подкрепа от италианското правителство.

В деветото издание на “30 под 30” Европа има 300 участници. Те са следвани от над 262 млн. души в социалните мрежи, пише Forbes.

70% от участниците са основатели или съоснователи на компании. Средната възраст на участниците е 27 години. Най-младият участник е на 14 – ирландската актриса и певица Алиша Уиър. Най-много са представителите на Великобритания, Германия, Франция, Испания и Дания.

Актуално

Избрано за вас