Изложба ще представи богатата история на Русенската опера

Фото кредит: Държавна опера - Русе

Изложба ще представи богатата история на Русенската опера

Фото кредит: Държавна опера - Русе
Сподели

На изложба, съпроводена с камерен концерт под надслов „Български оперни и балетни творби на сцената на Русенската опера”, ще зарадва жителите и гостите на града. Тя ще се проведе на 2 ноември от 18 часа в зала „Филхармония” на културната институция.

С експонирането на фотографии, плакати и сценографски проекти, документирали всички

премиери на български оперни и балетни продукции,

Русенската опера израства като културен институт от най-голямо значение.

Научно-изследователската дейност на Русенската опера продължава вече няколко поредни години. Основната цел е не само опазване на богатия художествен архив на Операта, но и разкриване на неговите богатства пред русенската публика.

Документалната изложба е съвместна изява на Сдружение „Европейски център за култура“ и Държавна Опера – Русе като партньор.

„Европейски център за култура“ е организация със седалище в Русе. Тя развива основната си дейност в областта на запазване, развитие и утвърждаване на духовните и културни ценности на гражданското общество на регионално, национално и европейско ниво.

Проектът на Сдружение „Европейски център за култура“ е подкрепен от община Русе по Програма „Култура“.

Събитието, което ще отбележи откриването на експозицията, ще бъде обогатено с концертно участие на

солисти, изпълняващи български творби,

свързани с представената изложба. В концертната програма участват Инструментален ансамбъл „Енигма“, Тамара Лазарова, цигулка – концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера – Русе и солистите Андреана Николова, Борис Луков, Даниела Караиванова, Момчил Миланов и Теодора Чукурска.

Събитието ще последва предвидения за същия ден Концерт-лектория „Сто години от рождението на диригента Илия Темков“, воден от Маестро Йордан Камджалов. В него участва хора и оркестъра на Държавна опера – Русе. Културната проява е предназначена за ученици от горните класове на русенските училища.

Преди дни на сцената на операта се проведе и симфоничен концерт, посветен на 150 годишнината от рождението на Сергей Рахманинов. Диригент на Оркестъра на Държавна опера – Русе беше маестро Найден Тодоров,  солист – виртуозният пианист с русенски корени Георги Черкин. Концертмайстор беше Тамара Лазарова.

Фото кредит: Държавна опера – Русе

Актуално

Избрано за вас