Най-обичаните детски приказки на Андерсен

Снимка: Thora Hallager - museum.odense.dk

Най-обичаните детски приказки на Андерсен

Снимка: Thora Hallager - museum.odense.dk
Сподели

Прочутият датчанин Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г.) е един от най-обичаните детски писатели, живели някога. Известен с фантастичните си приказки, в които се срещат патета, русалки, крале и кралици, той често разглежда и универсални теми като бедността, благотворителността и неравенството.

Макар че са предназначени предимно за деца, историите на Андерсен обикновено съдържат герои, които дават уроци по доброта и упоритост на по-възрастната публика.

В приказки като „Снежната кралица“ героите са жестоки и страдат дълбоко, а за „Грозното патенце“ се смята, че предлага рядък поглед към трудните преживявания на самия Андерсен като дете.

Прославени още приживе,

156-те приказки на Андерсен

в 9 тома са преведени на повече от 125 езика и продължават да вдъхновяват балети, пиеси и филми. Най-авторитетната награда за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен. От 1967 г. на рождения ден на писателя – 2 април, се чества Международният ден на детската книга. По този повод ви представяме едни от най-обичаните и популярни негови приказки. 

Снимка: wdwinfo.com
„Малката русалка“

Историята ни потапя във вълшебния и необятен свят, намиращ се на морското дъно. Адаптирана е многократно за театър, балет, опера и кино. Повечето вариации обаче имат по-щастлив край от оригиналната приказка на Андерсен,

в която русалката планира да убие принца с кинжал.

Въпреки това популярната приказка често се споменава в масовата култура. През 1909 г. датското правителство поръчва в столицата Копенхаген да бъде построена бронзова статуя на Малката русалка. Тя привлича хиляди посетители годишно и оттогава се е превърнала в неофициален символ на датската столица.

Снимка: bodhitreenursery.co.uk
„Грозното Патенце“

Публикувана с голямо одобрение от критиката, „Грозното патенце“ е

може би най-личната приказка на Андерсен.

Твърди се, че той е бил вдъхновен да напише приказката, когато е почивал на датския остров Зеландия. По-късно е казал на критик, че историята е символично представяне на собствените му ранни години, тъй като е бил подиграван заради външния си вид като дете, но по-късно е станал изискан и успешен автор.

Снимка: Edmund Dulac/ Wikipedia
„Принцесата и граховото зърно“

Публикувана за първи път заедно с три други приказки, „Принцесата и граховото зърно“ разказва за млада жена, чието кралско потекло се установява чрез проверка дали може да усети едно грахово зърно под голяма купчина матраци. В крайна сметка принцесата се омъжва за принц, който дълго време е търсил подходяща съпруга.

Предполага се, че Андерсен е чул историята, която вероятно е народна приказка, произхождаща от Швеция, като дете. Заедно с другите приказки, публикувани през 1935 г.,

„Принцесата и граховото зърно“ не е приета добре от критиците.

Те смятат, че историята е твърде непринудена и бъбрива в стила си и не е достатъчно ясна от морална гледна точка.

Снимка: owlcation.com
„Новите Дрехи на Царя“

Една от най-известните приказки на Андерсен „Новите дрехи на царя“ е известна със своето остроумие и силно послание за оспорване на властта. Тя разказва за арогантен император, който е убеден от измамници тъкачи, че трябва да носи вълшебна нова „невидима“ материя, запазена само за елита. В крайна сметка е необходима смелостта на едно момче, което посочва, че императорът е гол и се излага на показ пред поданиците си.

Приказката на Андерсен вероятно е вдъхновена от история от популярната испанска книга от XII в. „Приказки на граф Луканор“, както и от класическите басни на Езоп. Преведена е на над 100 езика.

Снимка: medium.com
„Храбрият оловен войник“

Тази приказка разказва за любовта на един оловен войник към хартиена балерина.

Двойката се стопява заедно, докато танцува близо до камината,

и след тях остават само лъскаво кълбо и буца олово във формата на сърце.

Трогателната история за непоколебимата любов на войника и балерината е първата на Андерсен, която не се основава на народна приказка или литературен модел. Оттогава е адаптирана както за балет, така и за анимационни филми.

Снимка: ortizkyrynblog.wordpress.com
„Малката кибритопродавачка“

Това е един от най-кратките разкази на Андерсен. В него се говори за малко момиченце, което в новогодишната нощ напразно се опитва да продаде няколко кутии кибрит, докато най-накрая замръзва на студа навън. Умирайки, тя получава видения, а малко след това баба ѝ я отнася на небето. Така тя най-после намира покой.

Историята е едновременно една от най-тъжните и най-силните в творчеството на Андерсен, тъй като подчертава мизерията и тежкото положение на обеднелите хора. Освен това, за разлика от произведения като „Коледна песен“, публикувано само две години по-рано от колегата му Чарлз Дикенс, историята на Андерсен не предлага изкупителна линия.

Актуално

Избрано за вас