Щандът ни на Панаира на книгата в Лондон събра десетки почитатели, ще участваме и догодина

Снимка: Kirsty Wigglesworth/ AP

Щандът ни на Панаира на книгата в Лондон събра десетки почитатели, ще участваме и догодина

Снимка: Kirsty Wigglesworth/ AP
Сподели

На рекорден интерес се радва българският шанд на Панаира на книгата в Лондон при дебюта ни там. Ежегодно събитието привлича издателства, автори, бизнеси и любители от цял свят.

Чуждестранни издатели, любопитни за българска литература, засилено търсене на автори за превеждане, включително на корейски, развълнувани хора от българската диаспора във Великобритания. Така описва посетителите на щанда ни Десислава Алексиева, шеф на Асоциация „Българска книга“.

В нея членуват над 130 наши издателства.

Тя е имала срещи с директорите на международната асоциация на издателите и федерацията на европейските издатели.

Страната ни дебютира със собствен щанд по инициатива на Българския културен институт в Лондон. Асоциация „Българска книга“ взе активно участие, Министерството на културата също изрази своята подкрепа.

Откриването на щанда плавно е преминало в среща – разговор с носителя на “Букър” Георги Господинов и преводача на неговото “Времеубежище” Анджела Родел. Пред тях са се подредили десетки почитатели.

А вечерта в Българския културен институт в Лондон  е представена книгата на Вера Мутафчиева “Случаят Джем”.  Преводът на английски отново е дело на Родел. По думите на чуждестранните гости тази историческа книга в чудесния си превод е истински пробив за българската литература, която ще достигне световната литературна сцена. В бюджета вече е заложено участието на България в панаира догодина, обяви в Лондон зам.- министърът на културата Амелия Гешева.

Актуално

Избрано за вас