Цигуларят Светлин Русев открива днес „Мартенски музикални дни“

Снимка: Chernomorie-bg.com

Цигуларят Светлин Русев открива днес „Мартенски музикални дни“

Снимка: Chernomorie-bg.com
Сподели

Шейсет и третото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“ се открива тази вечер с концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и пианистката от Южна Корея Йоръм Сон. Музикалният форум, по традиция, се провежда в сградата на Доходното здание в Русе. Тазгодишната програма трябваше да започне на 15-ти март, но заради обявения национален траур и кончината на патриарх Неофит общинската управа отложи откриването. Предварително обявената

творбата „Реквием“ на Верди,

изпълнена от Русенския фестивален оркестър и хор, и маестро Емил Табаков се състоя, но без публика. С него бе отдадена почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението бе записано и предстои да се публикува през идните дни на информационните канали на фестивала и общината.

Повече от

450 участници от 10 държави

са в селекцията на международния „Мартенски музикални дни“ през настоящата 2024 г. Фестивалът в крайдунавския град ще продължи до 31-ви март.  На сцената му ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България. В допълнение „Мартенски музикални дни“

ще предложи на ценителите над 20 събития.

Сред тях са оркестрови програми, ансамблови концерти, балетен спектакъл, съпътстващи мероприятия и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.

Сред акцентите на форума са и няколко премиери. На 25-ти март публиката ще може да види

балетния спектакъл „Калиопа“,

представен от Русенската опера. Автор на музиката е Емил Табаков, който ще бъде и диригент. „Това ще бъде едно от големите събития в програмата на фестивала“, споделя пред медии Ива Чавдарова, директорът на „Мартенски музикални дни“.

Струнен квартет „Фрош“  ще представи

световната премиера на Клавирен квинтет №2

на композитора Васил Казанджиев.

Фестивалната програма включва и няколко специални проекта. Цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон ще излязат още веднъж на сцената, но утре вечер, на 18 март. Те ще имат концерт с виолончелиста Олексий Шадрин.

Сред специалните проекти е и

концертът на хор „Проф. Васил Арнаудов“,

който през тази година празнува своята 30-годишнина. Диригент ще бъде Свилен Димитров.

По време на фестивала участие ще има също камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков и със солисти Минчо Минчев – цигулка и виола, и Николай Минчев – цигулка, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и със солист пианистката Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и със солист Емануил Иванов – пиано.

Концерт за първи път на сцената на „Мартенски музикални дни“ ще има австрийският ансамбъл „Виена Тромбон Атракшън“. Той ще представи аранжименти на класически и джаз пиеси. Сред останалите дебютни изпълнения пред русенската публика са тези на струнен квартет „DANEL“, както и на

джаз музикантите

Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и пианистът Милен Кукошаров. Те ще представят проекта си „Jazz Night“.

Актуално

Избрано за вас