Проф. Вихрони Попнеделев завихря живота на цяло село

Проф. Вихрони Попнеделев завихря живота на цяло село

Сподели

„Долно Камарци се събуди. Казвам му малкото НДК. Идват много хора, Вихрони го направи!“.

С тези думи жизнерадостна баба ни посреща пред ОУ „Отец Паисий“ в подбалканското село. Сградата до закритото наскоро училище, чиято врата още е облепена с указания за изборната секция, е новият дом за изкуството на проф. Вихрони Попнеделев.

Галерията има три пространства – основаната зала на първия етаж събира ретроспекцията на проф. Попнеделев. Таванът е за готови картини, но има и импровизиран бар за наздравици.

Преди да прекрачим прага на Арт център „Вихрони“, дървени скулптури ни приветстват от двете страни на улицата, строени като войници.

Самият проф. Попнеделев ни кани в галерията, която официално откри на 30 април. Пространството е просторно, модерно и светло. Някогашният училищен стол на селото е реконструиран от дъщерята на художника – архитект Ева Попнеделева и бе номинирана за сграда на годината.

В основната зала творецът е подредил свои работи – от студентските години до последните му картини.

„Ретроспективна е“, обяснява Вихрони.

Целта му е да запознае хората с неговото творчество, за да го опознаят по-добре и местните, и гостите на Долно Камарци.

Проф. Вихрони Попнеделев обяснява как докато рисува слуша много музика за разлика от Китай, където преподава преди 3 години и където царяло пълна тишина.

Цяла стена е отредена за децата на близкото до София село. Художникът ги е нарисувал всичките. Имена казва, че не помни. За сметка на това на стената има портрети на всички момчета и момичета от Долно Камарци. До тях са цветните портрети на майстора и на продавача в местната железария.

С чувство за хумор обяснява защо собственикът на железарията е изобразен с математически формули като фон. „Защото винаги иска да е на сметка“, смее се проф. Попнеделев, който дори е измислил собствена валута, с която да търгува в Долно Камарци – вихронки. С керамичните вихронки можеш да търгуваш в местната кръчма, а после художникът ще обмени валутата.

Портрети на децата и някои от зевзеците на Долно Камарци.

Съпругата на професора доц. Аделина Попнеделева, визуален артист и художник – също преподавател, поздравява през улицата. Нейните творби са подредени по стените на залата с голямата маса, където ще се развиват и дискусии.

Професорът по живопис и изкуствознание, който преди 20 години идва в Долно Камарци, ни разказва за процеса и реконструкцията на сградата. Самият той е работил с кангото. Цялото семейство е въвлечено в процеса и на строителство, и в интериорните решения.

Майсторът от Долно Камарци и мъжът от железарията.

Качва ни на втория етаж по специално проектираната дървена стълба пачи крак. Под уникалния таван, идеята на зет му – строителен инженер, са подредени няколко големи платна. Едно от тях изобразява разгневеното младо поколение.

„За съжаление младите стават все по-разгневени и те не знаят защо – накичени и нарисувани с какви ли не знаци“, обяснява професорът и добавя:

„Различни са картините – някои възпитават, други те карат да се възмутиш или да усещаш музика.

Не трябва да търсите само красивото в картините. От някои може да се научиш на усещане за хармония, може да се превъзпиташ“, казва Попнеделев и пита: „Представяте ли си музиката като цвят“.

Голямо платно изобразява безброй цветни нюанси. Метод, който Вихрони прилага, когато рисува с деца – абстракция в стил екшън-пейнтинг. Без да мислиш предварителна композиция и баланс.

Под покрива на втория етаж има много портрети на студенти на проф. Попнеделев, към които купувачи проявяват голям интерес.

„Трябва да се говори за тези неща. В училищата слагат една круша и децата трябва да я нарисуват, ама защо – и децата не знаят, и учителката не знае. Жалко е, че често преподаватели не карат учениците да мислят и разсъждават. Рисуването не е само – на ви боите, вие цапайте“.

На статив е поставена картина на злия човек – на лошотията, който мени лицето си. Попнеделев показва и стари картини, които най-сетне може да събере на едно място.

Съществена част в галерията заемат платната в пищни цветове и изображения на голо тяло. Художникът, майстор на женското тяло в живописта, както го определят, казва:

„Женското тяло най-вече е красиво. Както се казва, Господ го е създал и няма от какво да се срамуват хората“,

допълни проф. Попнеделев.

Хората от Долно Камарци, които са пречили на Вихрони по един или друг начин, също присъстват в галерията.

Картини на доц. Аделина Попнеделева.

През улицата проф. Попнеделев ни води в артцентъра, където има стаи за нощувка. По стените им има картини на Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и много други художници, които са идвали на пленери в селото. Минаваме покрай постройките за ателиета и разглеждаме двора, украсен със скулптури от метал и различни материали.

Почитател на керамиката, художникът има и собствена пещ.

Керамиката е пълна с изненади, въпреки правилата, които трябва да се спазват, споделя той и признава, че няма много търпение да чака да се опече, изсъхне. Затова пък в живописта непрекъснато нарушава правилата и това му харесва, а и през годините така чертае собствения си почерк в изкуството.

Сградата на галерията някога е била училищен стол и била почти пред разруха.

Арт центърът и галерията на творческото семейство Попнеделеви се намира на по-малко от час път от София.

Независимо дали е делничен или празничен ден, проф. Попнеделев ще посрещне всеки, проявил доза любопитвство към начинанията му.

Животът по селата бавно, но сигурно върви към подем и Долно Камарци е живият пример за подобно твърдение.

Актуално

Избрано за вас