Иван Юруков: Театърът помага да отсяваме доброто от злото

Фото кредит: БГНЕС

Иван Юруков: Театърът помага да отсяваме доброто от злото

Фото кредит: БГНЕС
Сподели

„Ние в театъра трябва да поддържаме естетическа и морална „цедка“, която да ни позволява да отсяваме доброто от злото“, каза актьорът Иван Юруков, който влиза в ролята на Доктор Соколов в новата постановка „Под игото“ на Варненския драматичен театър. Премиерното заглавие бе представено официално на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна от режисьорката Бина Харалампиева и актьорите Веселина Михалкова, Богдан Бухалов, Стоян Радев и Свилен Стоянов.

Юруков смята, че театралите трябва да бъдат пример за хората, от които зависи добруването на обществото. Той посочи, че в изконната битка между добро и зло е необходимо, за да бъде

изобличено злото, то най-напред трябва да бъде дефинирано,

да му се даде облик. Тогава хората ще знаят от какво да се пазят и бъдещето ще бъде по-гостоприемно. По думите му в днешно време се работи повече да се размива неговият образ, затова хората се объркват и трудно разпознават доброто. Според актьора във Вазовото произведение „Под игото“ двете сили са ясно дефинирани.

За своя персонаж в пиесата, Иван Юруков сподели, че въплъщава бунтарството и бохемството. „Доктор Соколов е изпълнен със съмнения заслужаваме ли своята свобода и имаме ли право да преследваме амбицията си за нея, защото тя може да е утопия“, посочи той и добави, че и в днешно време никой не е свободен истински. „Именно Соколов е героят в спектакъла, който поставя съмненията дали истината е такава, каквато я искаме ние, или тя има друго измерение, което не познаваме. Той е сложен персонаж и за мен е любопитно и предизвикателно да се занимавам с тези въпроси“, допълни актьорът.

Иван Юруков е роден през 1978 г., завършил актьорство е НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов и магистратура по филмово и телевизионно изкуство в Югозападния университет „Неофит Рилски“ при проф. Станимир Трифонов. През 2005 г. влиза в трупата на Народния театър, където играе и до днес. Освен като театрален и филмов актьор, се изявява и като режисьор, сценарист, художник и музикант.

Премиерните спектакли на „Под игото“ във Варненския драматичен театър са на 19 и 21 септември.

Фото кредит откриваща снимка: БГНЕС

Актуално

Избрано за вас