Българка ще e концертмайстор във Виенската филхармония

Снимка: Софийска филхармония

Българка ще e концертмайстор във Виенската филхармония

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Българската цигуларка Албена Данаилова ще е концертмайстор на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2024.

48-годишната българка е

първата жена на тази позиция в цялата история

на Виенската филхармония, спечелила мястото си като първа цигулка в оркестъра след конкурс през 2008 г.

През 2009 г. тя става първият музикант от България, участвал в Новогодишния концерт – като втори концертмайстор. Оттогава няколко пъти има честта да свири на престижното събитие.

Данаилова има успешна кариера като солист и като цигулар в камерни ансамбли, като често прави концерти в България, Германия, Израел, САЩ. От 2019 г. тя преподава във Виенския университет. New York Times посвещава своя статия на Албена Данаилова във връзка с Новогодишния концерт с диригент Кристиан Тилеман. Изданието подчертава историческите ѝ постижения във Виенската филхармония.

Тя споделя, че осъзнаването на проблема с половото неравенство в оркестъра е позволило на

жените да се чувстват по-смели и по-уверени

в себе си- а това е допринесло и за конкуренцията.

В същото време, тя посочва, че полът не е решаващият фактор в музикалния талант, нужен на концертмайсторите: „И мъжете, и жените могат да свирят на високо ниво във всички сфери, които тази позиция изисква“, пише „Булевард България“.

Първите жени-музиканти са допуснати в оркестъра на Виенската филхармония през 1997 г. В момента 24 души от 145-членния екип са жени. В академията на оркестъра, в която се обучават млади музиканти, жените са 8 от общо 13 души.

„Моята роля се състои във водене, но и в координиране, насърчаване или предизвикване – в зависимост от ситуацията. Като посредник между диригента и оркестъра, човек трябва да отваря вратите за музиката по най-добрия възможен начин“, казва още тя.

Актуално

Избрано за вас