Откраднаха роял за 100 хил. евро от известен руски пианист

Снимка: kawaipiano.cn

Откраднаха роял за 100 хил. евро от известен руски пианист

Снимка: kawaipiano.cn
Сподели

„Кавай“ – роял, на който известният пианист Михаил Плетньов е свирил на всички концерти от европейското си турне, включително и в София, беше откраднат.

Музикалният инструмент е бил доставен до концертна зала в Палермо, след което е изчезнал от специалния микробус, с който е бил транспортиран. За кражбата съобщиха италиански медии. Стойността на рояла надхвърля 100 хил. евро. Поради тази причина той е бил превозван със сериозна охрана до Палермо, Сицилия.

Според местния информационен бюлетин Sicily Lab крадците са

проникнали в охраняемия гараж и са откраднали микробуса,

в който се е съхранявал специално изработения за Плетньов музикален инструмент. По-късно полицията е успяла да открие скъпоценния роял, но той вече е бил повреден. Очаква се експерти тепърва да оценяват колко сериозни са нанесените щети.

Руският пианист Михаил Плетньов беше изпълнителен директор на Националния руски оркестър до 2022 г. Той обаче

реши да напусне Русия след началото на войната

с Украйна. Той е върл противник на политиката на Путин. От 1999 г. Плетньов има и швейцарско гражданство, пише „Площад Славейков“.

Плетньов разполага с  богата дискография от над 100 издания. Сред еталонните му изпълнения са клавирните творби и концерти от Чайковски и Рахманинов. Негови записи са отличени с множество награди. Сред тях са „Грамофон” за изданието на клавирни сонати от Доменико Скарлати (1996), ECHO Klassik  за клавирни произведения от Скрябин  (1999) и албума „Pletnev Live в Carnegie Hall”  (2001). Той получава и  „Грами” в категорията „Най-добро изпълнение на камерна музика” за записите си с Марта Аргерич на клавирната сюита „Пепеляшка” за две пиана от Прокофиев и „Майка ми гъската”  от  Равел (2005).

Актуално

Избрано за вас