Ованес Торосян с първа театрална награда

Ованес Торосян с първа театрална награда

Сподели

Ованес Торосян получи отличието за мъжка роля  за моноспектакъла „Тигър и дракон“ от 18-ото издание на Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“. Макар от години да е на театралната сцена и неколкократно да е получавал номинации, това всъщност е първата награда за артиста.

Представлението се играе на сцената на „Театър 199“, а премиерата му е през октомври 2022 г. Негов автор е Йоана Мирчева, а режисурата е на Юрий Дачев.

Снимка: „Театър 199“

Актьорът сподели за отличието си във Фейсбук, където написа: „Първата ми театрална награда!!!

Чувствам се все едно за първи път са ме завели на блъскащи колички 🙂

Благодаря на всички от „Театър 199“ и журито, на Йоана Мирчева, на Юрий Дачев, на преподавателите ми, на родителите ми, на децата и изгората ми!!!“

През 2010 г. Ованес Торосян е номиниран за „Икар“ в категория „дебют“ в ролята на Михаил в „Пухеният“. Той е носител на награди за кино проектите си. Такива са например „Златна роза“ (2010 г.) за поддържаща мъжка роля за филмите „Източни пиеси“ и „Тилт“ и награда на Съюза на българските филмови дейци (2011 г.) за главна мъжка роля за филма „Аве“.

По повод наградата актьорът написа още: „Ще сложа грамотата в рамка и ще я закача на почетно място!!!“


Освен актьор, Ованес е режисьор и драматург. Роден е на 7 декември 1986 г. в Армения, но се установява в София със семейството си . Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2009 г. в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов. А през 2016 г. завършва театрална режисура.

Постановката „Тигър и дракон“ има и номинация за „Аскеер“ през 2023 г. за съвременна българска драматургия за Йоана Мирчева. Зрителите могат да се насладят на спектакъла на 3 април от 19 ч. в „Театър 199“.

Билети онлайн могат да бъдат закупени ТУК.

Актуално

Избрано за вас