На „Варненско лято“ с прожекция: Гледаме звезди от „Игра на тронове“ в „Чайка“ по Чехов

На „Варненско лято“ с прожекция: Гледаме звезди от „Игра на тронове“ в „Чайка“ по Чехов

Сподели

На 1 юни по традиция се поставя началото на най-големия театрален фестивал в България – „Варненско лято“. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 10 юни, като на гостите на морската столица е предоставена изключително богата програма.

В нея влизат и две прожекции на Националния театър в Лондон – спектакълът „Чайка“, в който участва Емилия Кларк,

позната на широката публика от хитовия сериал на HBO „Игра на тронове“, и „Животът на Пи“ по едноименния роман на Ян Мартел.

Освен прожекциите на голям екран, тази година фестивалът отново продължава дигиталното си издание, което позволява на зрителите да се насладят на големи събития от световните театрални сцени в удобството на дивата и то напълно безплатно! В дигиталната селекция попадат заглавия като „Сън в лятна нощ“ на Градски театър Любляна – Словения и други. (излъчването на видео записите на спектаклите е със свободен достъп за 72 часа от обявения ден в програмата и могат да бъдат гледани на viafest.org.)

Фестивалната селекция е разделена на 4 направления –

българска, международна, шоукейс и паралелна програма.

Като и тази година фестивалът си партнира с музикалния фестивал за програмата „Интермецо“ с цели две заглавия.

Начало на „Варненско лято“ поставят актьорите от Театър V.O.S.A. (Чехия) със спектакъла „Приказка“, който ще зарадва минувачите по Площад Независимост по обяд. Празничната вечер продължава с едно от най-новите заглавия на Театър Българска Армия – „Представление и половина“.

Фотокредит: viafest.org

Освен традиционните представления, които са част от програмата на фестивала, тази година присъстват и множество разнообразни събития като

изложби, конференции, уъркшопове, концерти, пърформанси и др.

Фестивалът е като скачена система от съдове. Той се състои от различни програми, структурирани в модули, а отделно предлагаме съвместни проекти заедно с музикалния фестивал „Варненско лято“, както и съществува мост между театралния фестивал и платформата „Световен театър в София“. При това

програмата се състои от представления на живо, кинопрожекции на спектакли, стрийминги със свободен достъп на чуждестранни театрални продукции,

да не говорим за съпътстващите събития. А това, което ни е ръководило в цялата тази сложна комбинация от художествени факти и творчески енергии, е качеството на продукциите и оригиналния артистичен почерк.“, сподели Николай Йорданов, директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Фотокредит: viafest.org

Идеята на „Варненско лято“ е да бъде празник на театъра и да представя ярките постижения на българската сцена, както и да запознава зрителите с интересните и иновативни театрални събития по света. В селекцията попаднаха някои от най-обсъжданите заглавия в българския театър от последния сезон, като

разтърсващият „Орфей“ на Народния театър или зрелищният и поетичен „Коприна“ на Пловдивския театър

– първа българска постановка, попаднала в селекцията на световната Театрална олимпиада, която тази година се провежда в Унгария, както и много други спектакли…“, допълни Асен Терзиев, главен координатор на фестивала.

Цялото интервю с организаторите на „Варненско лято“, можете да прочетете в блога на фестивала, а пълната програма можете да видите тук.

 

Фотокредит откирваща снимка: Marc Brenner

Актуално

Избрано за вас