Филмовият фестивал във Венеция награждава Питър Уиър, режисьорът на „Господар и командир“

Снимка: Joel Saget

Филмовият фестивал във Венеция награждава Питър Уиър, режисьорът на „Господар и командир“

Снимка: Joel Saget
Сподели

Филмовият фестивал във Венеция ще отличи австралийския режисьор и сценарист Питър Уиър, в чието творчество попадат филмите „Общество на мъртвите поети“, „Шоуто на Труман“ и „Господар и командир: Далечният край на света“ – със

„Златен лъв“ за цялостно творчество

през 2024 г. Това съобщи Variety.

„С общо само тринадесет филма, режисирани в продължение на четиридесет години, Питър Уиър си е осигурил място сред великите режисьори на съвременното кино“, заяви в изявление артистичният директор на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера.

Снимка: reddit

Барбера допълва, че в края на 70-те години на миналия век Уиър е станал

водеща фигура във възраждането на австралийското кино

благодарение на два филма: „Колите, които изядоха Париж“ (1974 г.) и култовата класика “Picnic at Hanging Rock“ (1975 г.). Следва международният успех на следващите му два филма, „Галиполи“ и „Годината на опасния живот“, които му „отварят вратите на Холивуд“.

Уиър съчетава размишления върху лични теми и необходимостта да достигне до възможно най-широка аудитория“, посочва Барбера.

Той отбелязва още, че

Уеър е засилил собствената си роля в холивудския елит,

като в същото време е запазил дистанция от американската филмова индустрия. „Свидетелят“, „Брегът на комарите“, „Обществото на мъртвите поети“, „Безстрашен“, „Шоуто на Труман“ и „Господар и командир“ са основните етапи на една артистична кариера, която е запазила своята основна цялостност дълбоко в комерсиалния успех на филмите, които е направил“, заключи шефът на фестивала във Венеция.

Снимка: Joel Saget

Световната премиера на филмите „Шоуто на Труман“ и „Господар и командир“ са се състояли именно във Венеция.

Уеър коментира: „Филмовият фестивал във Венеция и неговият „Златен лъв“ са част от традициите на нашия занаят. Да бъдеш избран за носител на наградата за цялостен режисьорски труд е

значителна чест.“

81-ото издание на фестивала във Венеция ще се проведе от 28 август до 7 септември.

Актуално

Избрано за вас