Стягайте куфарите: ТОП 10 на най-добрите градове в света

Снимка: Getty Images

Стягайте куфарите: ТОП 10 на най-добрите градове в света

Снимка: Getty Images
Сподели

Списанието за туризъм Time Out представи класацията си за  50-те най-добри градове в света за 2024 г. В Топ 10 има пет нови попълнения спрямо 2023. Париж пък е изпаднал от челната десетка.

Целта на изданието е да предостави „вдъхновение за пътуване“, но също и „глобална снимка на живота в града“. Взети са предвид фактори като кулинарната сцена, архитектурата и културните събития. В анкетата на изданието са се включили 20 000 души от цял свят.

Снимка: Pixabay
Ню Йорк, САЩ

Американският метрополис Ню Йорк оглави класацията. Безбройните музеи в Ню Йорк и

са основни причини за първото му място. Глобалната му репутация също изиграва своята роля – той е класиран като градът, в който най-много хора биха искали да се преместят.

Снимка: Pixabay
Кейптаун, Южна Африка

На второ място е Кейптаун, Южна Африка – комбинация от море, градски пейзаж и красиви околности. Планината Тейбъл е пълна с маршрути за пешеходни преходи и е в сърцето на полуостров Кейп, който е заобиколен от великолепни плажове.

Културните предложения на Кейптаун са богати: от отворените през нощта музеи през лятото, до театралните постановки и стендъп комедия в Theatre on the Bay. Има изобилие от студиа, галерии и събития. Кейптаун е известен и като най-добронамереният град към LGBTQ+ общността на континента.

Снимка: Pixabay
Берлин, Германия

Едно не може да се отрече – германците обичат да купонясват. Нощните клубове в Берлин имат впечатляващите 82% рейтинг на одобрение в проучването на Time Out. Гостите на градове в Германия няма да сгрешат, ако търсят добра клубна музика.

Неслучайно наричат

Берлин „най-готината европейска столица“ –

градът е пълен с приятни хотели, кафенета, галерии и музеи. Придвижването с обществен транспорт е лесно, а велосипедите под наем са още по-добър начин да разгледате града, предаде „Булевард България“.

Велосипедни алеи пресичат столицата и има безкрайни широки зелени площи. Неизползваната площ край летището Темпелхоф Фийлд също е превърната в голям парк и е любимо място на местните жители.

Снимка: Pixabay
Лондон, Великобритания

Повечето галерии в Лондон са безплатни, парковете са огромни, пъбовете са легендарни, а заведенията за street food предлагат страхотна храна от всяка световна кухня.

През последните години британската столица единствено имаше по-слабо представяне заради нощния си живот. Сега обаче  Лондон може да се похвали с доста големи и авангардни нощни клубове. Това, което им липсва в ъндърграунд културата, се компенсира от джъмбо аудио системи и музиканти.

Снимка: Pixabay
Мадрид, Испания

През 2024 г. Мадрид ще бъде музика – очакват се концерти на всевъзможни звезди от Тейлър Суифт до Брус Спрингстийн. Храната също е фантастична. Кулинарната сцена в Мадрид получава рейтинг от 94% одобрение в Time Out.

Галерията с Кралската колекция в Мадрид е един от най-важните нови музейни проекти в Европа. Местният Salmon Guru е коронован за един от най-добрите коктейл барове в света, а Давид Муньос отново е отличен за

най-добър готвач на планетата.

Душата на Мадрид се намира в кварталите, където можете да откриете 100-годишни магазини и чисто нови художествени галерии и кафенета.

Снимка: Pixabay
Мексико Сити, Мексико

Мексико Сити има висока оценка за цялостната си среда за живеене – 100% от местните жители наричат града красив, 96% твърдят, че са щастливи там и че лесно да се сприятелят с нови хора.

През 2024 г. Мексико Сити посреща гостите си с вълнуващи арт пространства като Laguna, нови галерии като Naranjo и чакани с нетърпение международни изложби като Деймиън Хърст в Museo Jumex. През лятото националният киноархив и киноцентър Cineteca Nacional ще отвори и ново пространство в обширния парк Bosque de Chapultepec с осем киносалона и форум на открито.

Снимка: Pixabay
Ливърпул, Великобритания

Ливърпул има 89% одобрение за достъпността на културната си сцена, което го прави най-евтиният град в списъка за изкуство и култура.

Ливърпул изглежда добре на дневна светлина със запазена и добре поддържана стара архитектура, усмихнати хора на всеки ъгъл и изобилие от изгряващи артисти. А през 2024 г. градът ще продължава да бъде богат на музикални събития.

Снимка: Pixabay
Токио, Япония

Легендарната градска култура на Токио няма нужда от представяне, но 2024 г. ще я обогати още повече.  Транспортът винаги е точен, градският пейзаж е известен по цял свят с чистотата и практичния си дизайн, а някои от най-великите ресторанти в света имат подразделения в столицата на Япония.

Това, което прави Токио един от наистина вълнуващите градове, е неговата динамика. Столицата

постоянно се променя и експериментира –

винаги има нещо ново за откриване. На 9 февруари в Токио отваря нов музей на дигиталното изкуство teamLab Borderless в центъра на града. Музеят обещава редица невиждани досега произведения и арт инсталации, които правят световен дебют.

Снимка: Pixabay
Рим, Италия

Рим е достатъчно известен с легендарната си кухня. Новото през 2024 г. е, че градът все повече се отваря към ресторанти с храна, изцяло на растителна основа.  Един от най-красивите градове в света, Рим преди всичко примамва пътешествениците със своята древна история и спокоен начин на живот.

От величествения Колизеум и фонтана Ди Треви до Испанските стълби и Пантеона – архитектурното великолепие на града създава

приказен фон за всекидневния живот.

Местните хора все още купуват пресни продукти от пазарите на площадите, в кафенетата можете да срещнете групи монахини, а учениците имат достъп до някои от най-великите произведения на изкуството в музеите на града.

Снимка: Pixabay
Порто, Португалия

Вторият по големина град в Португалия печели симпатиите на анкетираните хора като едно от най-романтичните места. Порто е от онези градове, в които чашата ви за вино никога няма да остане празна.

Time Out препоръчва да видите и къде се случва магията по време на обиколка на някоя от избите в Гая. Новото в Порто през 2024 г. ще бъде пазарът Market Porto, който ще събира най-доброто от града под един покрив. Той ще се намира в крило на историческата гара São Bento и е проектиран от известния архитект Едуардо Соуто де Моура.

Актуално

Избрано за вас