ТОП 10 бюджетни европейски дестинации за следващото ви пътуване

Снимка: Pixabay

ТОП 10 бюджетни европейски дестинации за следващото ви пътуване

Снимка: Pixabay
Сподели

Ако винаги сте си мечтали да обиколите Европа, но сте се притеснявали, че пътуването и престоят ще ви излязат доста скъпо – имаме решение за вас. Предлагаме ви списък с няколко дестинации, които няма да натоварят семейния бюджет. Стягайте куфарите и си подарете едно незабравимо пътуване.

Бавария, Германия

Ако искате да изживеете достойна за приказка ваканция в Европа, насочете се направо към Бавария. При престоя си там можете да си резервирате стая в Бург Колмберг –

замък от 14-и век, издигащ се на скалист хълм

над малко селце. Непременно посетете и замъка Нойшванщайн, великолепно кацнал на върха на планината. Отделете време за обиколка и на Хоеншвангау – дома на „лудия крал“ Лудвиг II.

Пулия, Италия

Емблематичната архитектура на Пулия е праисторическото труло. То представлява цилиндрична къща с конусовиден покрив от подредени сиви камъни. Няма по-голяма концентрация на трули от тази в защитения от ЮНЕСКО град Алберобело. Някои от тях за пригодени за места за настаняване. Прохладно през горещото лято и с уютно вътрешно отопление през зимата, трулото ви позволява да

живеете като местен жител на цена по-ниска от тази в хотел

в града. Искате ли да разберете как е изглеждал Амалфийският бряг преди да се появят туристите и високите цени? Посетете полуостров Гаргано в Пулия .

Будапеща, Унгария

Столицата на Унгария предлага целия чар на по-популярните европейски дестинации и всичко това на достъпна цена. Сградата на унгарския парламент и Рибарският бастион са само няколко от прекрасните забележителности, които ще видите в града. Освен това, ще намерите много достъпни места за настаняване, хранене и нощен живот. Не пропускайте да се отдадете на релакс в някои от  термалните бани в града.

Андалусия, Испания

Откъснете се от претъпканите плажове на Коста дел Сол и се отправете на самостоятелна обиколка с кола по маршрута на Pueblos Blancos. Тази поредица от белосани села на върха на скалите се простира от мавританския град Аркос де ла Фронтера през Сиера де Грасалема до Ронда –

лабиринт от средновековни улици,

разположени над 500-метров пролом. Изберете престой в близката Севиля – столицата на Андалусия, за да се насладите на красивата архитектура, фламенкото и да си хапнете тапас.

Берлин, Германия

Берлин се отличава с мистика от времето на Студената война, съвременна архитектура и процъфтяващи галерии и ресторанти. С космополитния си характер не е чудно, че

градът се е превърнал в една от най-предпочитаните културни дестинации

на Централна Европа. Това е дестинация, която продължава да привлича творчески настроени хора и пътешественици.

Любляна, Словения

Разгледайте архитектурните шедьоври на големия местен талант Йоже Плечник. Подобно на Гауди в Барселона, Плечник

проектира сградите си до най-малките елементи,

като дръжките на вратите „Пегас“ на входа на Националната и университетската библиотека. Освен впечатляваща архитектура, в града има и редица невероятни ресторанти на достъпни цени. В случай че искате да си направите еднодневна екскурзия от Любляна, то непременно посетете езерото Блед или пещерата „Постойна“.

Далматинско крайбрежие, Хърватия

Насочете се към средновековното село на адриатическия остров Корчула. За него се твърди, че е родно място на Марко Поло. Корчула е по-скоро дестинация за еднодневни екскурзии, което означава, че

тълпите от туристи значително намаляват до залез слънце,

а тези, които останат, могат да се отпуснат в кафенетата и да се разхождат по тесните улички.

Рим, Италия

В Рим има повече от 900 църкви, всички от които са безплатни. В тях са изложени велики произведения на изкуството и архитектурата на Рафаел, Бернини, Караваджо, Браманте и Пинтурикио. Други емблематични забележителности са Фонтана ди Треви, Испанските стълби и известните римски площади. Някои музеи предлагат вход свободен в определени дни, така че проверете уебсайтовете им за подробности.

Порто, Португалия

Северният португалски град Порто е сред любимите европейски дестинации, пише Travel + Leisure. В него туристите могат да се възхищават на архитектурата в стил ар деко, да отпиват глътка портвайн и да разглеждат пеша града. Струва си да се направи и еднодневна екскурзия до долината Дору – живописен лозарски район по поречието на река Дору.

Париж, Франция

Вероятно ще ви изненадаме, включвайки Париж в класацията. Смятан за изключително скъпа дестинация, той често бива пропускан при планирането на почивките, за да не бъде натоварен семейният бюджет. Истината обаче е, че Париж е широко отворен за туристите. Така например младежи от Европа на възраст до 26 години влизат безплатно в повечето от забележителностите в града. Благоуханни кроасани с масло също могат да бъдат открити в десетки симпатични семейни пекарни из целия град на цени от 1.5 – 2 евро.

Актуално

Избрано за вас