Какви чудодейни тайни крие домашната козметика?

Снимка: GETTY IMAGES

Какви чудодейни тайни крие домашната козметика?

Снимка: GETTY IMAGES
Сподели

Дали защото вече трудно се доверяваме на качеството на продуктите, които се предлагат на масовия пазар, или защото има истинска тръпка в това да създадеш нещо сам – факт е, че

домашното производство става все по-популярно.

Това важи за всички продукти – от храна до козметика.

За да си направиш крем за ръце или балсам за устни в домашни условия обаче се изискват специални познания. Точно както и да отглеждаш зеленчуци в градината например. Ако сте решили да поемете по пътя на домашното производство на козметика, в следващите редове ще намерите някои от най-важните съвети, които трябва да следвате.

  • Подбирайте информацията си

Преди да пристъпите към самия процес на производство е важно добре да подбирате източниците си на информация. Необходимо е да направите подробно проучване за нужните съставки, откъде можете да се снабдите с тях, за начина на приготвяне и употреба. И най-важното – не се доверявайте на всичко, което пише в интернет.

Собственият ви опит е най-добрият учител.
  •  Не може да я продавате

Нещо важно, което трябва да знаете е, че козметиката, приготвена в домашни условия, е предназначена само за лична употреба.

Забранено е да я продавате именно заради безопасността на крайния потребител.

Ако все пак решите, че искате да продавате продуктите си има редица процедури и условия, които трябва да изпълните. Те регламентират търговското разпространение и гарантират качеството, посочвайки кой носи отговорност при неблагоприятни ефекти от продукта.

  •  Колко скъпо е всъщност?

Ако искате крайният ви продукт да е възможно най-качествен, трябва да изберете и възможно най-качествените съставки, което понякога означа и скъпи.

„Домашната козметика не излиза кой знае колко по-евтина от това, които си купуваш от магазина“, казва Симона Колева, която от няколко години сама произвежда козметичните си продукти.

Разбира се зависи колко скъпа козметика сте свикнали да ползвате. Но със сигурност

твърдението, че ако направите нещо вкъщи ще ви излезе много по-изгодно е мит.
  •  Какви са ползите?

Макар да няма голяма разлика в цената, домашната козметика безспорно носи своите плюсове. Когато клетките на кожата са почистени и подхранени с натурални природни масла, извлечени от растения и дървета, те се активират, оживяват и активизират своята обмяна. Съответно се подобрява еластичността на кожата, променя се цветът ѝ и започва изхвърляне на токсините.

  •  По-лесно е отколкото си мислите

„Бих казала, че е дори учудващо лесно сам да си направиш някакъв козметичен продукт“, споделя Симона. И все пак предупреждава, че не всичко може да бъде направено вкъщи – слънцезащитен крем например.

„Няма как да разчитате на крем, направен в домашни условия, да ви предпазва от слънцето. Той може да има минимален, но недостатъчен фактор на защита“.

 Въпреки това – не трябва да подценявате процеса.

Изискват се определени условия, инструменти и температура

за работа в домашни условия. Наличието на точна везна е задължително, както и специални вани за водна баня.

Разликата между домашните рецепти и професионално направените продукти е много голяма. В много от рецептите, които се срещат в интернет пространството, пропорциите се измерват в чаени или супени лъжици или капки при етеричните масла. Когато се добавят етерични масла обаче е изключително важно в каква комбинация и пропорция са, дали продуктът е измивен или попивен.  При формулирането на рецептата

винаги трябва да се използват проценти, а не грамове, милилитри или лъжици.

Често дори разлика от 0.1% в някоя съставка променя крайният резултат, затова е невъзможно да се получи ефективен и добър продукт от просто забъркани с лъжица съставки.

  •  Дайте си време

Едно от предизвикателствата, които ще срещнете започвайки да използвате домашна козметика, е първоначалния период на свикване. Понеже натуралната козметика е различна от масово произвежданата, на тялото му е необходимо време, за да свикне.

Натуралната козметика е по-мазна. Трябва да приемете факта, че в повечето случаи домашните продукти не попиват толкова добре. За да се случи това, както при купешките продукти, е необходимо добавянето на специален химикал. С това обаче бягаме от натуралността на домашното производство.

Любопитно:

  • Ако си приготвяте домашен лосион, трябва да знаете, че той е на водна основа. В него може да се сложи розова или лавандулова вода. Всеки продукт, съдържащ вода обаче се разваля по-бързо. Затова е необходимо да го държите в хладилник. Професионално произведения лосион предотвратява това, тъй като съдържа специален химикал, който не му позволява да се развали.
  • Принципът на действие на дезодорантите, направени в домашни условия, е различен. Първата разлика всъщност е във формата – натуралният дезодорант е под формата на крем. Докато такива, които се пръскат под мишниците, запушват порите на кожата и когато тя се изпотява – се отделя миризмата на спрея, натуралният продукт прави точно обратното – отпушва порите на кожата.
  • Какаовото и кокосовото масло са изключително разпространени и са най-полезни, когато са студено пресовани. Много хора обаче предпочитат масла, обработени на висока температура, за да се премахне силната им и специфична миризма. Именно заради нея те трудно се съчетават с повечето миризми на другите съставки.
Един от малкото продукти, които се съчетават добре с какаовото масло,  е портокалът.
  • Най-лесно се правят балсами, които хидратират много добре. В един балсам за устни има кокосови масло, масло от карите, какаово масло и восък.
  • Восъкът се използва в почти всяка рецепта, защото той има сгъстяващо действие. Важно е той да е пчелен, макар да има хора, които използват и соев восък. Той е на растителна основа и от него могат да се правят и свещи.
  • Етеричните масла със силна миризма са перфектни за гонене на комари. Такива са  маслата от босилек, мента, лимонена трева, тамян и карамфил.
  • Борът под различни форми има антибактериално действие.

В днешно време много от продуктите, които се предлагат на масовия пазар съдържат изцяло химични съставки. А ползите от домашната козметика са в две посоки – тя ни предпазва от действието на изкуствените продукти и в същото време помага на природата. „А и е забавно и удовлетворяващо“, завършва Симона.

Макар да изисква инвестиция от време, енергия и средства – производството на натурална козметика става все по-популярно и то с причина.

Актуално

Избрано за вас