Осъдиха оръжейничката на филма „Ръжда“ на 18 месеца затвор

Снимка: Luis Sánchez Saturno/The New Mexican

Осъдиха оръжейничката на филма „Ръжда“ на 18 месеца затвор

Снимка: Luis Sánchez Saturno/The New Mexican
Сподели

Оръжейничката на филма „Ръжда“ Хана Гутиерес беше призната за виновна в непредумишлено убийство, съобщиха световните осведомителни агенции. Процесът срещу нея беше първият, свързан с фатална стрелба на снимачна площадка в Холивуд, от трийсет години насам.

В продължение на десет дни свидетелски показания разкриха подробности от поведението на сравнително неопитната като оръжейник Гутиерес, която е застрашила колегите си по време на работата по нискобюджетната продукция, снимана в Ню Мексико.

Съдия Мери Марлоу Сомър разпореди незабавния арест на Гутиерес. Оръжейничката ще излежи 18 месеца в щатски затвор. Съдебните заседатели взеха решение след едва тричасово заседание.

На 21 октомври Хана Гутиерес е заредила боен патрон вместо халосни в 45-калибров револвер „Колт“, използван от актьора Алек Болдуин на снимки в църква в района на Санта Фе. В резултат на стрелба

беше убита операторката Халина Хъчинс,

а режисьорът Джоел Соуса беше ранен. Болдуин отрича да е натискал спусъка. Процесът срещу него започва на 10 юли.

Адвокатът на Гутиерес ще обжалва присъдата.  По време на процеса оръжейният експерт Брайън Карпентър свидетелства, че на снимачната площадка би трябвало да има повече оръжейници.

Агенцията за безопасност на работниците в Ню Мексико

закри компанията „Ръст медия продъкшън“

през 2022 г. Това е максималното наказание, което може да бъде наложено в щата за пренебрегване на правилата за безопасност при боравене с оръжия по време на работа.

По думите на адвоката на Гутиерес

оръжейничката е станала „изкупителна жертва“. 

Режисьорът Джоел Соуса и асистент-режисьорът Дейв Халс казаха пред съда, че никой не би могъл да си представи наличието на боен патрон сред халосни в пистолет, използван на снимки. И обвинението, и защитата имаха своя теория за появата на бойни патрони на снимачната площадка.

Според Алберто Санчес, съдебен заседател, Гутиерес е донесла бойните патрони на снимачната площадка. „Това е била нейната работа – да проверява патроните и оръжията“.

Според детектив, свидетелствал по време на процеса, има обстоятелства, потвърждаващи, че именно оръжейничката е донесла бойните патрони от предишна продукция. На съдебните заседатели бяха показани снимки, правени 10 дни преди фаталната стрелба, на които се вижда един боен патрон в кутията с боеприпаси и един боен патрон в патрондаша на Болдуин.

Адвокатът на Гутиерес се опита да обвини реквизитора Сет Кини, който не беше подведен под отговорност.

Шестима членове на снимачния екип свидетелстваха, че срещите, свързани с безопасността, са били пропускани, а

Гутиерес понякога не е проверявала дали оръжията са заредени.

Според тях актьорът Алек Болдуин също е нарушил основните правила за безопасно боравене с оръжия. През миналата седмица съдебните заседатели гледаха видеозапис, на който се вижда как той стреля, докато патроните в револвера свършат.

Според обвинението Гутиерес е

пропуснала на каже на Болдуин да не насочва пистолет към хора

и да не натиска спусъка.

Според показанията на Рос Ададжио, асистент-оператор в продукцията, никой не е можел да противоречи на Болдуин по време на работата по филма. Той описа оръжейничката като несериозна и с непрофесионално поведение.

Актуално

Избрано за вас