Почина композиторът проф. Георги Костов

Снимка: Музей за история на радиото в България

Почина композиторът проф. Георги Костов

Снимка: Музей за история на радиото в България
Сподели

Почина композиторът проф. Георги Костов, съобщиха от Съюза на българските композитори. Бившият министър на културата и бивш ректор на Музикалната академия си е отишъл два дни преди да навърши 83 години. Известен е като автор на класически композиции, но и на популярни песни.

Георги Костов завършва Българска държавна консерватория (днес ДМА „Панчо Владигеров“) с композиция при проф. Панчо Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г. През 1977 г. става доцент, а от 1985 г. е професор по хармония и композиция. От 9 ноември 1989 г. до 10 април 2008 г. е ректор на висшето учебно заведение. Министър на културата е в правителството на Жан Виденов (1995 – 1996), припомня „Площад Славейков“.

Проф. Георги Костов е

автор на оперите „Манастирски неволи“, „Жената със златния косъм“

и „Нещастие“, на балета „Вълшебствата на Тотобан“, на мюзикълите „Четиримата близнаци“ и „Казанова“, на хорови и камерни творби, пиеси за духови и струнни оркестри, концерти за кларинет и оркестър, за валдхорна, струнен оркестър и тимпани, концертино за виола и оркестър, камерни опуси.

Написал е повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Сред най-популярните са „Песни за животните“, „Детство мое“, „Деца на света“. Негови творби са записвани от БНР, БНТ, „Балкантон“ и др. Автор е и на песни за попсцената – за Лили Иванова, Мими Иванова, група „Сигнал“, Васил Петров.

Проф. Костов е лауреат на награди от конкурсите „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“, от Радиоконкурса „Пролет“ и др. През 1959 г. получава награда за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от конкурси в Париж (1972), София (1974), Берлин (1976), Хелзинки (1969), Тренто (1991).

Носител е на орден „Стара планина“ и на „Златен век“ с огърлие.

Актуално

Избрано за вас