Борислава Танева – аут от Министерство на културата, приеха оставката й

Борислава Танева – аут от Министерство на културата, приеха оставката й

Сподели

Зам. министърът на културата Борислава Танева вече не заема тази длъжност, се съобщава oт правителствената пресслужба. Тя е освободена от позицията по свое желание.

„Истината е, че изключително интензивната работа на два фронта (в МК и в НМА), продължаваща на пресекулки вече втора година ме изтощи крайно. Вече

не се чувствам толкова ефективна, колкото трябвам и на екипа в МК и на студентите си,

на семейството и на себе си. През целия този период много пъти ми се налагаше да отказвам участия в международни журита, майсторски класове, концерти и други професионални изяви на престижни форуми у нас и в чужбина“. Знаете, станах баба два пъти през миналата година.

Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония

от пребиваването в съвършения детски свят. Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо…“., сподели в изявление преди дни Танева.

В същото време самата оставка дойде след статия на  „Труд“, че извънредна проверка на Главния инспекторат към Министерския съвет е показала съмнения за конфликт на интереси.  Проверка тогава показала, че Танева е финансирала проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд “Култура”. По времето, когато е била председател на Управителния съвет на въпросния фонд.

От 1990 г. Борислава Танева преподава в Националната музикална академия, където е професор по пиано в клавирната катедра.

От 2016 г. е заместник-ректор по художественотворческата и международна дейност. Танева концертира активно в Европа, Бразилия и Израел, член е на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“. Тя е сред основателите е и заместник-председател на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC, базирана в Женева.

Танева беше назначена за зам.-министър на културата,

докато министър беше Велислав Минеков, който бе сменен във второто служебно правителство на Гълъб Донев. В последните си дни като министър, Минеков посочи, че третия му мандат на поста не е бил като първите два и го оприличи с „минно поле с непрестанно напрежение“.

Актуално

Избрано за вас