България отново част от най-голямата кино мрежа на Балканите

България отново част от най-голямата кино мрежа на Балканите

Сподели

Отново част от най-голямата кино мрежа на Балканите ще бъде България.

South East European Cinema Network по-известна като SEE Cinema Network e

колаборативна киномрежа

основана през пролетта на 2000 г. на остров Идра (Гърция) и учредена от 11 страни от Югоизточна Европа. Целта е да се подпомогне филмовата индустрия на държавите от Югоизточна Европа, а именно Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния. Както и Сърбия, Словения, Кипър, Монтенгеро, Косово. Идеята се да се подкрепят финансово късометражни и пълнометражни филми, реализирани съвместно между поне 2 от страните членки.

Thessaloniki international film festival, част от кино мрежа SEE Cinema Network

По-рано този месец на 10 ноември, по време на 63-ия международен филмов фестивал в Солун (Thessaloniki international film festival) бяха разгледани общо 13-те подадени предложения за филми. Седем от тях бяха избрани за финансиране и ще бъдат подкрепени с по 9000 евро. Единадесет късометражни филма също ще получат обща подкрепа в размер на 64 000 евро.

Победителят е македонският дебютен филм „17“ на Косара Митич, продуциран от Black Cat Production. Той беше подкрепен от Филмовия център на Северна Македония с 373 983 евро през 2021 г. Филмът е копродукция на сръбската компания Art & Popcorn и също така е подкрепен от Филмовия център на Сърбия с 59 655 евро.

Вторият финансиран дебют е румънският Ink Wash на сценаристката и режисьорка Сарра Цоракидис, продуциран от името на Mandragora. Проектът беше представен на петото издание на Transilvania Pitch Stop през 2019 г. И беше отличен с наградата за млад продуцент на Yapimlab (Турция) на 16-ото издание на Sofia Meetings през 2019 г. Той е копродуциран от Никос Мустакас от гръцката Bad Crowd и е планиран като румънска/гръцка/датска/френска копродукция.

На трето място е вторият игрален филм Jugoslava на черногорския режисьор Иван Бакрач, продуциран от черногорския Quadrifolium Films в копродукция с Николина Вучетич Зечевич от сръбската Biberche Productions и Гийом дьо Сейл от френската „Arizona“. Проектът беше представен на форума за копродукции CineLink, който се проведе от 13 до 18 август 2022 г.

Българско участие в ежегододишната среща на кино мрежа SEE Cinema Network

На следващия ден (11 ноември) мрежата проведе ежегодишното си общо събрание в MOMus – Музея на фотографията в Солун. С предствители на филмовите центрове от всяка държава. Камен Балкански представи България. Арбен Лами – Албания. Диомедес Никита (Кипър), Атина Карталу (Гърция). Александра Божович (Монтенегро). Ситаку Лум (Косово). Боян Лазаревски (Северна Македония), Илинка Теодорореску (Румъния). Събитието беше координирано от Анна Касимати, новия изпълнителен директор на SEE Cinema Network.

В допълнение на обявяането на финансирането на спечелилите проекти, членовете на мрежата взеха предвид необходимостта от регистриране на статистически данни в европейски мащаб и решиха да въведат квота за пол сред основните сътрудници, особено по отношение на режисьорите и продуцентите. В заключение, при последното финансиране участието на жени достига процент от 64,28 %.

Накрая всеки един от участиците във форума благодари на мрежата SEE Cinema Network. Арбен Лами, от Албания, говори за големия годишен принос на мрежата, за успехите ѝ от основаването ѝ и благодари за финансирането на няколко албански продукции. Диомедес Никита, от Кипър, коментира значението на подобна мрежа за балканското сътрудничество. Атина Карталу добави с нескрит хумор: „Ние споделяме едни и същи навици като балканците. С вас се чувствам като у дома си: споделяме един и същ хляб, едно и също олио, един и същ оцет. Заедно можем да очакваме бъдещето на копродукциите. Чувствам близост, подобна на тази, която човек изпитва с братовчедите си“. Накрая тя благодари на фестивала, че им е предоставил пространство за създаване на съседство.

Боян Лазаревски от Северна Македония подчертава, че ще продължат добрата работа в подкрепа на региона. „Ние ще бъдем тук всяка година и всяка година ще ставаме все по-големи“, каза той. В този момент думата взе Илинка Теодореску от Румъния, която определя мрежата като „прекрасна общност“ и заявява намерението си да поддържа връзка до следващата среща. Накрая Камен Балкански, от България, предлага да има прожекции на филмите, подкрепени през годините от мрежата SEE Cinema Network

Актуално

Избрано за вас