Слънце, море и Тим Рот: SUNDOWN хвърля сянка върху лятото

Слънце, море и Тим Рот: SUNDOWN хвърля сянка върху лятото

Сподели

Режисьорът на Chronic (2015), Мишел Франко представя най-новия си проект Sundown, който предизвика противоречиви отзиви и съвсем не е от типа филми, които провокират плажно, ваканционно настроение. Но със сигурност си струва да бъде видян.

Последното десетилетие утвърди Мишел Франко

като създател на определен вид кино, високо оценявано на международните фестивал и отличаващо се с радикално мислене, емоционална дистанцираност и често – пълен садизъм.

Седмият му филм Sundown не се отклонява от тази линия

и без съмнение това е причината, поради която критическата рефлексия неколкократно постави въпроса за тоталната липса на емпатия у мексиканския режисьор.

Героят на иначе невероятния Тим Рот (евентуалното алтер его на Франко)

се казва Нийл – недолюбван наследник на агробизнес империя, който придружава сестра си, изиграна от блестящата и фина Шарлот Генсбург и децата ѝ на почивка в Акапулко, Мексико. Вместо да бъде идиличен обаче, престоят им е трагично прекъснат, поради смърт в семейството.

Привидно харомичният ред в семейството сега е нарушен,

напрежението се усеща все по-осезаемо, а наближаващото сериозно сътресение залива героите като поредната силна вълна.

Апатия или плашещо дълбок егоизъм?

На влизане в самолета, който трябва да отведе семейството на погребението, Нийл се преструва, че е забравил паспорта си, връща се в хотела, удължава престоя си и се наслаждава на уединението си,

прекъсвайки всякакъв контакт с опечаленото си семейство.

Филмът на моменти е сякаш болен от негативизъм, негативизъм, който се проявява в неудържимата нужда всички да бъдат осъдени на страдание и на, както критиката определя, „безпричинна болезненост“.

Основната цел на Мишел Франко е да потърси известно достойнство

в егоизма на своя герой, да му позволи да излезе от света на емпатията и афекта. В същото време, Франко успява да заснеме тайната

„праведност“ на този герой, да ни накара да повярваме,

че колкото е отвратителен, толкова е и възхитителен. Неслучайно накрая на трейлъра на филма е изписано, че всеки един зрител ще възприеме филма по различен начин.

@Photocredit: nytimes.com

Актуално

Избрано за вас