Чехия превзема „Евровизия“ с песен на български

Чехия превзема „Евровизия“ с песен на български

Сподели
Танита Янкова е сред вокалистите в група Vesna

За страната ни 2023 г. ще е нулева като участие на „Евровизия“, но българско присъствие в Ливърпул през май ще има. Фаворитът на Чехия е група Vesna, а сред вокалистките й е нашенката Танита Янкова (на снимката с черно, първата от ляво надясно). Формацията, която има шест годишна история и два албума, ще се бори за симпатиите на зрителите с My Sister’s Crown.

В песента се пее на украински, чешки, английски и български

Звученето е синт-поп с фолклорни елементи.

„Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави – три от нас са родени в Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език“, разказват момичетата от групата пред БНТ.

Vesna ще се включат в „Евровизия“ на първия полуфинал – на 9 май. Бандата е спечелила националната селекция на Чехия с огромна преднина,
побеждавайки артист с награда “Оскар”

Тазгодишното издание на „Евровизия“ ще се случи Великобритания, въпреки че победител през 2022 е украинската етно банда Kalush.  Ситуацията с войната не позволява конкурсът да събере Европа в Киев, за това символичният ключ за домакинство на конкурса бе приет от кмета на Ливърпул.  Двата полуфинала и големият финал ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на конкурса от 22.00 часа българско време. Очаква се шоуто да привлече пред малкия екран над 160 милиона зрители.

 

Актуално

Избрано за вас