Писателят Алек Попов с наградата за хумор и сатира „Райко Алексиев“

Писателят Алек Попов с наградата за хумор и сатира „Райко Алексиев“

Сподели

Писателят Алек Попов, автор на романите „Мисия Лондон“ и „Черната кутия“, е тазгодишният носител на наградата за хумор и сатира „Райко Алексив“, която традиционно се връчва в Художествената галерия в Пазарджик.

Престижното литературно отличие е обвързано с рождената дата на голямата фигура за българската култура Райко Алексиев,

като тази година се чества неговата 130-годишнина.

Организаторите на инициативата, в партньорство с община Пазарджик, насочват вниманието на общественици и артисти към делото на художника, карикатурист, издател и един от най-емблематичните сатирици в България – Райко Алексиев.

Съдбата му, повече от трагична, се превръща в символ на капана на времето,

в което и най-талантливите артисти, биват заключени. Веднага след комунистическия преврат през септември 1944 г. Алексиев е арестуван като „враг на народа“ заради сатиричните си карикатури. Малтретиран и докаран до неузнаваемост и пребит до смърт, умира на 18 ноември 1944 г. в болницата на Червения кръст.

Издание на "Щурец" с карикатура на Сталин

„За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев. Даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот“, бяха част от думите в благодарственото слово на Алек Попов. Писателят добави още, че

сатирата винаги е била един не особено добре приет жанр

от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е позволено на човека да се шегува. Доколко е приета критиката към силните на деня.

„Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада – тогава се раждат чудовища и кошмари“, отбеляза още Алек Попов.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена през 2002 г. и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.

Още в първия си роман „Мисия Лондон“ Алек Попов бележи впечатляващ успех. Книгата е сред най-превежданите съвременни български произведения, над 15 езика. През 2010 г. излиза едноименният филм по романа с режисьор Димитър Митовски, който става и абсолютна боксофис сензация за страната.

 

Актуално

Избрано за вас