10+1 картини на Недко Солаков в галерия Credo Bonum

10+1 картини на Недко Солаков в галерия Credo Bonum

Сподели

Като брилянтен разказвач на истории определят домакините от Credo Bonum художникът Недко Солаков,

чиито 10+1 нови платна могат да се разгледат

в пространството на галерията до 5 март т.г.
„В тези картини той едновременно рисува и разказва с текстове в характерния за него маниер. Сред интензивните живописни петна, потапящи платното ту в горещия гейзер на лятната жега, ту в абстрактна черна бездна или в разтворило се синьо небе,

живеят със своите тревоги и радости малки човечета.“

Разказани са историите за „освидетелствания малоумник“. За „мъжа, който иска да промени коренно живота си, като се върне в утробата на майка си“. За „лъжата, помолена точно този ден да не лъже“, за „грешниците, чувстващи се добре в ада“ и много други. На една от картините художникът изобразява себе си, а текстът под него гласи: „Адаптиране към околния свят, първо към неговата нежива част“.

Включените в експозицията „10+1 картини“ творби са риувани през лятото и есента на миналата година и за тях Солаков избира класическия размер от 130х162 см. Едва завършил серията, си дава сметка, че изборът на точно този размер в неговото творчество съвсем не е случаен. Солаков работи с т.нар. „френски формати“ още като студент през 70-те години на ХХ в.

Най-новата серия от 10 живописни платна, подредени в последователността на тяхното създаване, са представени в залата на галерия Credo Bonum, съпътствани от една „+“ (кръстена „Без название №13“) картина. Това е мистичен пейзаж, създаден през 1987 г., първият от близо 50 картини в този формат, нарисувани от тогава досега.

Изложба показва новите тенденции в българската книга и шрифт

Актуално

Избрано за вас