София Хартиен Арт фест 2022

Снимка: София хартиен арт фест

София Хартиен Арт фест 2022

Снимка: София хартиен арт фест
Сподели

София Хартиен Арт фест 2022 предствя „Японски шепот“ – Биенале за хартиено изкуство. „Японски шепот“ – четвърта изложба от Биенале за хартиено изкуство.

След като тазгодишното издание на София хартиен арт фест 2022 се откри официално с изложбата АРТ КНИГА, в която взеха участие творбите на 32-ма автори от 14 държави, фестивалът продължава с неуморна сила, представяйки различни тенденции в хартиеното изкуство.

На 31 май ще се състои откриването на четвъртата подред изложба част от Биенале за хартиено изкуство, която носи заглавието „Японски шепот“. Нестандартното пространство, каквото е шоурумът на компания „Мазда“ ще отвори вратите си за съвременно изкуство, придобивайки изцяло нов и културен облик. Инициативата е част от обменната политика между България и Япония. Както и от дългогодишна традиция на компания „Мазда“, която за десета поредна година става домакин на японско съвременно изкуство.

Ето какво можем да научим от организаторите на изложбата:

„Произведенията, селектирани за изложбата „Японски шепот“, представят различни техники и течения в японското съвременно хартиено изкуство. Те нашепват с типичната за японската култура дискретност послания за опазване на природната среда, преклонение пред природата и почит към Вселената. Изящество, финес и красота са само част от характерните качества за произведенията, включени в тази експозиция. Минимализмът и виртуозното изпълнение са отличителни характеристики за японските произведения.“

Петима от авторите са лидерите на асоциация NEXUS, дългосрочен партньор на фондация „Аматерас“, като двете организации работят върху съвместни експозиции. Те представят Япония в различни точки по света и привличат със себе си утвърдени артисти. В годините двете организации са създали голяма професионална мрежа за обмен между двете държави.

Авторите са участвали през годините и в други изложби от София хартиен арт фест. Сред утвърдените имена в изложбата са: Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Тору Курита, Мицуру Куроки, Нобуко Уеда, Ясуко Иянага, Харуко Чо, Фукико Накабаяши, Мицуе Ито и др.

От 31 май до 30 юни 2022 г.  всеки, който иска да се докосне до японското хартиено изкуство ще може да го направи като посети галерия „Мазда“. А София хартиен арт фест продължава до 30 ноември. Предстоят още много и интересни изложби, иницативи и практически ателиета в рамките на фестивала.

Актуално

Избрано за вас