Какво носиха принцеса Кейт и кралица Камила на коронацията?

Фотокредит: Andy Stenning

Какво носиха принцеса Кейт и кралица Камила на коронацията?

Фотокредит: Andy Stenning
Сподели

Със сигурност, най-коментираното събитие от вчерашния ден бе коронацията на крал Чарлз III и с ръка на сърце споделяме съжаленията си за всички Гошовци, които не успяха да бъдат в центъра на вниманието. За сметка на това,

целият свят говори за кралското семейство и най-вече за дамите.

Днес е ден за равносметка. Да разгледаме облеклото на Кейт и Камила.

Фотокредит: WPA

Принцесата на Уелс беше облечена в рокля на Александър Маккуин от копринен креп в цвят слонова кост със сребърни кюлчета и бродерия с флорални емблеми на Обединеното кралство – роза, бодил, нарцис и детелина

Майсторството на Маккуин е ненадминато“, каза модната журналистка Тифани Дарк, споделят от BBC. „И тя има връзка с тях, която датира толкова отдавна – те биха били естественият избор за нея.

Фотокредит: Dan Charity

Тя също носеше обеци с перли и диаманти, които някога са

принадлежали на принцеса Даяна.

Това е красотата на бижутата“, каза експертът по скъпоценни камъни Джоана Харди, „че можете да включите хора, можете да включите техните спомени.

Смята се също, че принцесата носи огърлицата на Джордж VI, направена за

кралица Елизабет II, когато тя е била на двадесет години

по молба на баща й, крал Джордж VI.  Главата й красеше елегантна диадема, изработена от сребро, кристал и сребърна нишка от Джес Колет и Александър Маккуин – в това, което се смята за първото сътрудничество на модния дизайнер с модната къща. Джес Колет е правила шапки и ленти за коса за сестрата на Катрин, Пипа Мидълтън, в миналото.

Фотокредит: Yui Mok

Според д-р Бенджамин Уайлд, културен историк и експерт по кралското облекло, важно е, че никой от кралското семейство не е носил тиари. Отказът от короните е знак да направим

монархията по-актуална и по-модерна“,

казва той. „Само кралят и кралицата ще имат инкрустирани със скъпоценни камъни корони на главите си, за да издигнат статута си.

Фотокредит: WPA

Роклята за коронацията на кралицата е дело на британския моден дизайнер Брус Олдфийлд, който е работил за нея повече от десетилетие, осигурявайки облеклото за много от нейните публични ангажименти.

Това е най-голямата поръчка в живота ми – трябва да се ощипвам от време на време“,

казва дизайнерът, който присъства на церемонията. „Винаги е било чудесно да си сътрудничим с Нейно Величество. Знам в какви дрехи се чувства щастлива и уверена.

Ушитата рокля е с палитра от цветове слонова кост, сребро и злато, с ръкави с дължина  малко над китките, широко деколте и къс шлейф.

Кралица Камила се появи с коронационна огърлица,

направена за кралица Виктория през 1858 г.

Огърлицата последно е носена от кралица Елизабет II на нейната коронация. Огърлицата от платина, злато и сребро се състои от скъпоценни камъни, премахнати от стари значки на жартиери и дръжка на церемониален меч.

Фотокредит: Jonathan Brady

Роклята включва бродерия, изобразяваща гирлянди от диви цветя, за които се казва, че представляват привързаността на краля и кралицата към

природата и британската провинция. 

Предният подгъв на долната пола и маншетите на роклята са украсени с флоралните мотиви на четирите нации – които също бяха елементи от искрящата коронационна рокля на кралица Елизабет II през 1953 г., от дизайнера сър Норман Хартнел.

Близо до подгъва изглежда има чифт бродирани кучета – които може да представляват любимите на кралицата джак ръсел териери, Бет и Блубел, но Кралското домакинство отказа да коментира значението на бродираните животни.

 

Актуално

Избрано за вас