„Уонка“ оглави боксофис класацията на Северна Америка

Снимка: Warner Bros.

„Уонка“ оглави боксофис класацията на Северна Америка

Снимка: Warner Bros.
Сподели

Филмът „Уонка“ с Тимъти Шаламе в главната роля оглави боксофис класацията на Северна Америка, съобщават световните агенции.

Мюзикълът на режисьора Пол Кинг, в който участват звезди от ранга на Хю Грант, Роуан Аткинсън, Оливия Колман и Сали Хокинс, реализира постъпления от

39 милиона долара през дебютния си уикенд

по кината в САЩ и Канада.

„Уонка“ е вторият филм с участието на Тимъти Шаламе след „Дюн“ от 2021 г., който оглавява боксофис класацията на Северна Америка. Докато „Дюн“ беше мащабно научнофантастично приключение със звезден актьорски състав, „Уонка“ разчита главно на харизмата на Шаламе.

Филмът – предистория на „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ (1971) с Джийн Уайлдър, заснет с бюджет от около 125 милиона долара, е първата голяма холивудска премиера след края на стачката на актьорите от SAG-AFTRA.

През 2005 г.„Уорнър брос“ възроди класиката на Роалд Дал с филма „Чарли и шоколадовата фабрика“. Лентата е режисирана от Тим Бъртън, а главната роля играе  Джони Деп. Филмът дебютира с 56,2 милиона долара и в крайна сметка събра 475 милиона долара в световен мащаб.

За да достигне тези цифри, новият

Уонка“ ще се нуждае от силна подкрепа

през доходоносния празничен период.  Тимъти Шаламе привлича и по-млади купувачи на билети.

Шаламе е истинска филмова звезда, която е развивала занаята и репутацията си в продължение на много години“, смята старшият медиен анализатор Пол Дергарабедян.

„Уонка“ е първата от триото празнични премиери на „Уорнър брос“, която ще бъде последвана от

„Аквамен и изгубеното кралство“ на 22 декември

и друг мюзикъл – „Пурпурен цвят“ на 25 декември.

Второто място в боксофис класацията на Северна Америка заема филмът „Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“. През уикенда той реализира постъпления в размер на 5,8 милиона долара.

Първенецът от миналата седмица – „Момчето и чаплата“, на известния японски аниматор и режисьор Хаяо Миядзаки отстъпи на трета позиция с приходи от 5,1 милиона долара.

Челната петица в боксофис класацията на Северна Америка се допълва от филмите „Годзила минус едно“ и „Тролчета: Бандата се събира“.

Актуално

Избрано за вас