Лейди Гага оглави комисията по култура на Байдън

Lady Gaga, Oscar® nominee, arrives on the red carpet of The 91st Oscars® at the Dolby® Theatre in Hollywood, CA on Sunday, February 24, 2019.

Лейди Гага оглави комисията по култура на Байдън

Lady Gaga, Oscar® nominee, arrives on the red carpet of The 91st Oscars® at the Dolby® Theatre in Hollywood, CA on Sunday, February 24, 2019.
Сподели

37-годишната звезда Лейди Гага, носителка на „Оскар“, „Златен глобус“ и „Грами“ е назначена от американския президент Байдън.

Гага заедно с продуцента Брус Коен, носител на „Оскар“, известен с работата си по продукции като „Американски прелести“, ще оглавят Комисията по изкуствата и културата в Белия дом.

В президентския комитет влизат артисти, музейни специалисти, академици и филантропи, които са съветници на президента Джо Байдън по въпросите на културата.

„Аз работя за Лейди Гага“, написа президентът Байдън в Twitter.
фотокредит: @gagadaily

От Белия дом отбелязват приноса на Лейди Гага за подкрепата правата на ЛГБТИК+ общността. Тя пътува заедно с президента Байдън, за да подкрепи кампанията It’s On Us за борба със сексуалните посегателства в университетските кампуси в страната. От администрацията на президента отбелязват, че певицата работи е открит защитник на информираността за психичното здраве.

Гага и Коен ще са съпредседатели, пише Асошиейтед прес.
Продуцентът Брус Коен/ архив награди Оскар 2011 г.

Музикантът Джон Батист е член на комисията. Сред останалите имена са тези на телевизионните продуценти Шонда Раймс и Марта Кауфман, носителят на „Грами“ Джо Уолш. В комисията влизат актьорите Джордж Клуни, Дженифър Гарнър, Трой Коцур и Кери Уошингтън.

 

 

Президентската комисия/комитет по изкуства и хуманитарни науки (PCAH) е създаден при администрацията на Роналд Рейгън през 1982 г. Целта е засилване на федералната подкрепа за изкуствата, хуманитарните науки и музейните и библиотечните услуги.

В миналото първата дама е била почетен председател на комитета. Частните членове на комитета включват изтъкнати творци, учени и филантропи, които са показали сериозен ангажимент към изкуствата и хуманитарните науки. Публичните членове са ръководителите на ключови федерални агенции с роля в областта на културата. Сред тях са председателите на Националните фондации за изкуства и хуманитарни науки, библиотекаря на Конгреса, секретаря на Смитсониън и директора на Института за музейни и библиотечни услуги и др.

През последните 40 години комисията играе важна роля в развитието на образованието в областта на изкуствата и хуманитарните науки, културната дипломация и творческата икономика.

Фотокредит:  Matt Petit/ Kyusung Gong / ©A.M.P.A.S.

Актуално

Избрано за вас